ANNONS

Efter att Ulf Berg (M) Regionstyrelsens ordförande invigt årets Skördefest Södra Dalarna fick han en guidad tur av LissElla, från LissEllas senap, med några nedslag hos olika deltagare i festen innan han kom till Tviksta där han deltog i utdelning av Årets Skördefesthjärta.
Foto: Veronica Rigtorp

Solig och smakrik skördefest i södra Dalarna

HEDEMORA/SÄTER/AVESTA För tolfte året hölls Skördefest Södra Dalarna. En fest som bara växer och växer. 30 000 besökare väntades besöka de 40-talet aktörer som deltog.

Årets Skördefest är en succé. Vissa har nästan mer än dubbelt så många besökare, skriver Skördefest Södra Dalarna på sin hemsida.
Efter att Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande, invigt årets Skördefest Södra Dalarna fick han en guidad tur med några nedslag hos olika deltagare i festen innan han kom till Tviksta där han deltog i utdelning av Årets Skördefesthjärta.
– Jag bor i Södra Dalarna men har sett en hel del nytt, måste jag erkänna, sade Ulf Berg till besökare och utställare på Genuin torghandel i Tviksta.

Han fortsatte berätta att han var imponerad av det han sett.
– En spännande utveckling. Speciellt vill jag säga att ni är helt fantastiska, och jag förstår att ni är eldsjälar.
Han fortsatte:
– Och så måste jag säga, som Region Dalarnas representant att vi har varit dåliga på att stötta den här verksamheten.

Helt klart var regionstyrelsens ordförande imponerad av vad han upplevt och sett under dagen, vilket säkerligen kan vara en fjäder i hatten för alla producenter.
I år var det fler aktörer än tidigare på Skördefesten i södra Dalarna och säkerligen fler besökare än väntat till gårdar och livsmedelsproducenter i Hedemora, Säter och Avesta som höll öppet under de tre dagarna.

En av de som var extra glad denna skördefest var utställaren Pentti Vartia Wallin från Nås i Hedemora, hade ett extra stort leende på läpparna.
– Jag gifte mig den 31 juli med Ingela Wallin i ett fiskekapell från 1800-talet i Nordingrå (Höga Kusten).
Han fortsätter:
– Man blir aldrig för gammal för kärleken, den är evig!

Pentti har medverkat på marknaden i 21 år och någon var och varannan hejar på.
– Alla känner apan, men apan känner ingen, skrattar han och tar hand om en kund som vill köpa hårt tunnbröd.

På torgtunet fick besökarna chansen att njuta av olika smakupplevelser samtidigt som de fick träffa producenterna.
Leende syntes också Olle Bengtsson, organisatör av Skördefest Södra Dalarna, i folkvimlet på Tviksta Genuin torghandel. Förnöjsam över mötena mellan producenter och konsumenter.
– Skördefesten är stadigt växande och vissa deltagare hade en 50-procentig ökning av besökare. Men vi har inte några siffror klara för hela Skördefesten förrän vi har samlat in data, berättar Olle Bengtsson.

Skördefesten genomfördes med restriktioner där varje besöksmål blev rekommenderade att gå igenom sitt event och vidta nödvändiga åtgärder för att minimera risken för smittspridning. Detta kunde till exempel vara att flytta verksamheten utomhus eller till större lokaler, ordna lämpliga kösystem och distansera bord vid servering.
Allt skedde i princip utomhus och folk var bra på att hålla avstånd.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 37, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS