ANNONS

Så här kan särskilda boendet på Prästgärdet komma att se ut om man ser det från kyrkhållet. Nu ska miljö- och byggnämnden säga ja eller nej till det nya bygglov. Illustration: Hidemark & Stintzing arkitekter

Söker nytt bygglov för Prästgärdet

Nu söker Säters kommun nytt bygglov för det särskilda boendet på Prästgärdet.

– Vi är väldigt nöjda med den nya utformningen och det hoppas vi att också miljö- och byggnämnden och grannarna blir, säger projektledaren Roland Appelgren. Länsstyrelsen har tidigare upphävt bygglovet för det planerade nya särskilda boendet i Säter.
Invändningarna hade med utseendet att göra. Det handlade om delvis fel material på taket och om att fasaden inklusive innergården till minst hälften måste bestå av faluröda träpaneler.
– De två punkterna var enkelt att åtgärda, säger Roland Appelgren som är projektledare åt Säters kommun som står som byggherre för projektet.

Den sista invändningen var svårare. Det handlade om att få det särskilda boendet att upplevas som flera byggnader trots att det bara är en enda.
– Prästgärdet ska bli Sveriges bästa boendemiljö och också en bra arbetsmiljö för upp till 50 personer. Det måste vara en sammanhängande byggnad för att få det att fungera, säger projektledaren.
För att få den stora byggnaden att uppfattas som flera har man anlitat Hidemark & Stintzing arkitekter som är specialister på kulturhistoriska miljöer.
– Med bland annat olika kulörer, material och fönstersättning har de åstadkommit ett synintryck av att boendet är flera byggnader, säger Roland Appelgren som är nöjd med det nya utseendet.

Nu hoppas han att miljö- och byggnaden också ska gilla det, liksom grannarna. Om allt går enligt de nya planerna kan bygget vara igång i februari-mars nästa år.
– Då kan vi kanske jobba in förseningen.
Augusti 2022 var det tidigare inflyttningsdatumet.
– Jag tror att vi blir klara under 2022 i alla fall, men man vet ju ingenting om framtiden. Blir det två meter snö och 35 minus nästa vinter så är det inte så gynnsamt att hålla på med byggnation.

De 230 miljoner som Säters kommun avsatt till särskilda boendet räcker fortfarande, enligt projektledaren.
– Den här energin vi lagt på utformningen har förstås kostat, men det är ett marginellt påslag. Det som kan få det att dra iväg är längre byggtid, men som det ser ut nu så bör vi klara bygget på under 230 miljoner, säger Roland Appelgren.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS