ANNONS

Säters volleyboll är tillbaka i Elitserien. Truppen består av många spelare från Säter och Avesta. Seriepremiären är den 5 oktober då Habo kommer till Skönvikshallen.
Foto: Pär Sönnert

“Södra Dalarnas lag” laddar för Elitserien

SÄTER/AVESTA Säters volleyboll är tillbaka i Elitserien. Truppen består av många spelare från Säter och Avesta. – Det blir en utmaning för oss varje helg, säger ordföranden Per Eriksson.

För drygt tio år sedan gjorde Säters volleyboll senast en sejour i Elitserien. I höst är det dags igen, då laget i våras valde att tacka ja till att ta den lediga platsen som hade uppstått i högsta serien.
– Egentligen tackade vi ja till att spela kvalspel till Elitserien, men det var vi det enda laget som gjorde, vilket innebar att vi fick erbjudandet att ta en plats i Elitserien. Då tänkte vi “Nu kör vi!” Det känns jättekul att vi fattade det beslutet, säger Per Eriksson.

Tillsammans med tränarkollegorna Magnus Eriksson, Lars Kronstrand och Stefan Hedberg är han ansvarig för herrlaget.
– Lars är tidigare landslagsspelare från Avesta och Stefan Hedberg är också från Avesta. Spelartruppen har många Säterkillar och så ett gäng talanger från Avesta. Vi är södra Dalarnas lag, kan man säga. Då Avesta inte har något seniorlag så har vi fått många yngre killar därifrån, säger Per Eriksson.

Flera gånger under intervjun nämner han truppens bredd som Säters stora styrka.
– Truppen har en väldigt bra struktur. Det är en jätteintressant trupp, vi har ett gäng yngre killar mellan 17 och 21 år, ett gäng som är mellan 29 och 32 år och så ett par som är 40+ som bidrar med mycket erfarenhet. De brinner verkligen för volleybollen, säger Per Eriksson.

Han är medveten om att det är en tuff säsong som väntar.
– Det kommer att bli en utmaning för oss varje helg. Samtidigt blir det väldigt utvecklande för killarna att mäta sig med de bästa lagen i landet, i stället för att återigen vara ett topplag i division 1. Vi har inte samma spets som de bästa lagen, som har både proffs och landslagsmän, men jag tycker att vi har en bredd som få andra lag kan matcha.

Säter blir det nordligaste laget i Elitserien, vilket innebär många långa resor, bland annat flera resor till Skåne och Halland.
– Men vi hade långa resor även i ettan, så det är vi vana vid. När jag började spela volleyboll i början av 1980-talet så var sporten spridd över landet. Nu försöker förbundet att få i gång volleybollen i Norrland igen, säger Per Eriksson.
I Dalarna finns det få seniorlag.
– Vi är det enda seniorlaget på herrsidan. Sedan är det vi och Vansbro som har seniorlag på damsidan, Säters samer i division 2 och Vansbro i division 1. Det finns även ungdomslag i Avesta, Falun och Smedjebacken. Förhoppningsvis kan sporten komma i gång mer i länet framöver, säger Per Eriksson.

Han erkänner att ungdomsverksamheten i föreningen kan bli bättre.
– Där finns det förbättringspotential. Vår ambition är att ha en så bra ungdomsverksamhet som möjligt. Vi vill få i gång fler ungdomar. Föreningen har en bra förankring lokalt i Säter.
Kommande säsong kommer det att livesändas elitseriematcher via företaget Sportsground, vilket Per Eriksson hoppas ska öka intresset för volleyboll.

– Det kommer förhoppningsvis även att göra att det kommer in mer pengar i sporten. Ekonomin är såklart väldigt viktig för oss i föreningen. Vi har ett bra samarbete med omkring 35 sponsorer och samarbetspartners och så ska vi söka elitbidrag från kommunen.
Han fortsätter:
– Vi vill vara föredömen och sätta Säter på kartan, att representera Säter ute i landet. Dessutom får vi in en del pengar på att vara funktionärer på bingon i Säters Folkets hus, vilket är väldigt värdefullt för oss.

Den 5 oktober är det elitseriepremiär då Habo kommer på besök till Skönvikshallen.
– Vi började träna i mitten av augusti och det är bra fart och energi på träningarna. Det känns som att killarna är taggade inför Elitserien, säger Per Eriksson.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter och Avesta/Norberg) nr 39 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS