“Sammantaget finns “Sjöhäng” på elva stränder. Det är bara att komma ut till stränderna och leka, lära, läsa, bada, busa och simma. Stora som små”, berättar Camilla Malmling, badmästare och projektledare.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Sockrar sommarsuccén med simskola

FALUN Falu kommuns populära sjöhäng firar nu fem år som blötdjur. Och presenterar passande nog en nyhet inför sommarens veckor vid vattnet. En potentiellt livsviktig sådan.

– Vi kommer att ha simskola varje dag, avslöjar badmästaren Camilla Malmling.

Högsommarsatsningen känd som “Sjöhäng” har på tämligen kort tid plaskat sig in i lokalbefolkningens tankesfär och blivit tradition.
Nu riggar kommunalt maskineri för fullt för en friluftsfirande tilldragelse som fyller hel hand. I vattnet, och på land.
Brist på aktiviteter råder icke.
– Vi har vattenstudsmatta, utomhusyatzy, kanotpaddling, slackline, påbörjar Camilla Malmling en upplyftande uppräkning som i sin helhet äger längd nog att utgöra en helt egen artikel.

Hon ger en ögonblicksbild av begreppet slackline, vilket torde kunna locka fram nerver av stål och skarpaste fokus likväl som brylépudding i knäskålarna på hugade entusiaster.
– Slackline är ett balansband som spänns upp mellan exempelvis två träd, och på detta balansband kan man sedan gå, balansera eller hoppa beroende på vad man känner att man vill, vågar och klarar av, förklarar Camilla.

Därtill har kommunens samarbetskompis, Falu Kanotklubb, kajaker och två aktiva paddlare på plats som lotsar och instruerar paddlingspeppade sjöhängare. Camilla Malmling, som också driver och utvecklar projektet “Trygghet och glädje i och vid vatten”, betonar att sjöhängets deltagare måste vara simkunniga för att utan målsman få närvara vid stränderna.
– Med simkunnig menas att man ska kunna simma 200 meter själv, annars måste förälder eller annan närstående vuxen vara med.
– I övrigt har vi inga restriktioner, barn och unga i alla åldrar är hjärtligt välkomna att hänga med oss, framhåller Malmling.

Två arbetsgrupper sköter ruljangsen vid stränder och vatten, och Camilla inflikar att dessa är aktivitetsledare och inte badvakter.
Dock har fyra av dessa utbildats för att axla den pedagogiska rollen vid årets stora nyhet – simskolan.
– Ja, vi kommer att ha simskola varje dag mellan 11.00-12.00, redogör Camilla Malmling.
– Det finns också cirka 40 flytvästar i varierande viktklasser, utvecklar hon i anslutning till det säkerhetstänk som präglar sjöhänget.

Till detta kan nämnas att deltagarna också har tillgång till en livräddningsbok som kan skänka synnerligen viktiga kunskaper. En annan av sommarens nyheter är att Bokbussen, under parollen “Läsa äger”, besöker flera av sjöhängets stränder med mängder av läsgodis för tillbakalutat häng i sommarsolen.
– Sammantaget finns “Sjöhäng” på elva stränder, inklusive Liljans Gård där vi är på lördagarna, berättar Camilla.
– Där är badplatsen även anpassad för funktionshindrade, informerar hon.

Och avslutar med en hälsning till kommunens busbataljoner beträffande bad och beach.
– Det är bara att komma ut till stränderna och leka, lära, läsa, bada, busa och simma. Stora som små, och allt är helt gratis.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS