ANNONS

Magne och Moa är två av de tre föl som sett dagens ljus hemma hos Mats Norell, nu kan de busa runt i hagen tillsammans med sina mödrar.
Foto: Mikael Eriksson

Sockersöta busfrön i Näsbyns hagar

HUSBY. Sötchock, så kan man nog bäst beskriva de tre föl som nu finns hemma hos Mats Norell. De är av rasen svensk brukshäst och lystrar till namnen Magne, Moa och Mona.

Det har varit tillökning hemma hos Mats Norell denna vår. Tre föl av rasen nordsvensk brukshäst har sett dagens ljus, den sista så sent som 1 juni de övriga två föddes 25 maj. Nu stolpar de omkring på långa och rangliga ben och charmar allt och alla med sin närvaro.

De tre lystrar till namnen Magne, Moa och Mona. De har gemensamma pappa i hingsten Moprins som Mats förra sommaren lånade hem från Norge. Med de har olika mammor, Magne är född av Linda, Moa av Vessliaksi och Mona av Glimra. Mona är även första barnbarnet som fötts på gården i Näsbyn. Detta då hennes mamma är Glimra som i sin tur är dotter till Linda vilka båda Mats haft under sina vingars beskydd.

De har lite olika personligheter de tre fölen, Moa är den lite skygga medan Magne är lite tuffare och gärna vill puffa och nafsa lite i såväl byxben som block. Magne har redan en ny ägare som var med under natten nä han föddes. Moa ska säljas.
– Mona ska jag behålla, hon är det sista fölet som jag spar, säger Mats.

Mats Norell vurmar för hästar i allmänhet och i synnerhet för den nordsvenska brukshästen. Han beskriver rasen som dynamit i en lugn förpackning.
– Jag har medvetet avlat på lynnet för att få lugna och trygga hästar, säger han medan han kelar med Mona.

Han säger att i och med att det nu är fler föl så har de lekkamrater och kan fostra varandra
Mats säger att han märker att det är ett ökat intresse kring brukshästar i takt med att intresset för att odla själv har ökat.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 30 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS