ANNONS

Det rapporteras om glada miner på Snowboardkursen i Åsbobacken. Här syns deltagarna tillsammans med ledarna Stefan Glassér (sittande) och Stefan Stålberg.
Foto: Privat

Snowboardkurs i Åsbo populär

AVESTA Skidor kan Avestaborna stå på, men möjligheterna att på riktigt lära sig snowboardåkning är få. Men nu finns en nybörjarkurs i Åsbobacken. Och den är populär.

Den nya snowboardkursen startades upp av Stefan Glassér och Stefan Stålberg, båda med ett gediget förflutet som engagerade tränare i Åsbo Alpint. Då har det handlat om klassisk alpin åkning, men när de fick en förfrågan från klubben om att starta upp en snowboardkurs föll det sig ungefär lika naturligt.
– Det behövs för att det ska bli en bredare utbud. Skidåkning kanske inte passar alla och snowboard har blivit både en populär sport och ett fritidsnöje. Det är nästan lika många snowboardåkare som skidåkare nu, säger Stefan Glassér som själv är 47 år och började med snowboard för tre år sen.

– Jag började kolla på youtubeklipp och bestämde mig för att lära mig. Jag ramlade och slog mig många gånger, men lärde mig.

Det kan alltså finnas anledning att gå en kurs, då tekniken skiljer sig markant från utförsåkning på skidor.
Stefan förklarar:
– Det är tre grunder man ska lära sig. Tåa, häla och svänga, för att hitta balansen.

Vilket förstås kan ta tid att lära sig, men kursen innehåller tio träningstillfällen och då får man också testa på hoppen som har byggts upp och anpassats för nybörjarna. Vid femte träningstillfället förra veckan ansågs deltagarna dessutom mogna för att testa en slalombana som stakats upp.

Det 14 deltagarna är mellan 10 och 16 år. En del har lite erfarenhet och kan hjälpa de absoluta nybörjarna. Kursen har fallit väl ut berättar Stefan.
– Det lyser i ögonen på dem. Sen har vi haft lite strul med liften. Då har alla gått uppför backen, vilket ju visar på att de verkligen vill åka snowboard.

Och visst vill fler än 14 gå den här kursen.
– Ja, snacket går ju. Föräldrar frågar om en fortsättning och vi har flera som inte kan vara med nu på grund av andra aktiviteter.

Kan det bli en kurs för vuxna också?
– Ja, varför inte. Någon gång i framtiden kanske.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS