ANNONS

“Det ligger så mycket snö på järnvägsväxlarna, och denna snö måste tas bort innan tågen kan komma ut på spåren”, berättar en tågvärd på Tågkompaniet.
Foto: Sonny Jonasson

Snökaoset slår hårt mot tågtrafiken

DALARNA. Årets vinter är av stygg natur. Tågtrafiken spårar ur. Frustrationen frodas i frusna kroppar på länets perronger.

Snöfall och kyla – då stannar tågen. Det börjar bli tradition med uppgivna och arga resenärer i väntrum och på perronger. “Ny tid”, “Prel. tid”, “Inställt” är frekvent förekommande budskap på stationernas digitala reseplakat.
Jonas Scherdin bor i Gävle. Vid yrkeshögskolan i Borlänge studerar han till underhållstekniker inom processindustrin, och reser varje vardag med tåg mellan de båda städerna.
– Jag började märka förseningarna i september, berättar Jonas.
– Och sedan snön kom har det varit många förseningar. “Signalfel” brukar de ange som orsak, fortsätter han.

När Annonsbladet pratar med Jonas står det i Tågkompaniets regi framförda tåget stilla i Falun. Väntetiden på 20 minuter växer, och personalen meddelar hoppfullt i högtalarsystemet att man borde kunna fortsätta färden inom 5 minuter.
– Sammantaget blir nog det här den längsta förseningen jag varit med om hittills, säger han.

Längs vägen från Gävle har det uppstått flera obstruktioner. När tåget till sist anländer Borlänge är Jonas 1 timma och 45 minuter försenad till skolan.
– Tyvärr hade jag inte datorn med mig, annars hade jag kunnat plugga lite på tåget, säger han med en suck.
– Det går ju inte att bli sur på tågpersonalen heller, för det är inte deras fel. Ibland kan de vara lite tvära och inte svara på frågor vad förseningarna beror på, men de kanske inte alltid vet det heller. Oftast får man dock ett trevligt bemötande av dem som jobbar ombord på tåget, berättar han.

Vad tror du att förseningarna beror på?
– Det finns väl inga resurser att hålla spåren snöfria, siar han.
– Det saknas kanske ekonomi i snöröjningen, och sedan blir det ju förseningar hela sträckan på grund av tågmöten och sådant, resonerar Jonas.
I Borlänge får fler tågtrafikanter byta förväntan mot frustration.

Kompisduon Siv Jonsson och Inger Kjellberg åker varje fredag från hemstaden Borlänge till olika destinationer i länet för att begå lunch. I dag föll valet på Mora och restaurang Oscar, till dess att tåget med slutstation Mora föll ur tablån och blev inställt.
– Vi reser ofta, och som pensionär åker man ju lite billigare, säger Siv Jonsson.
– Jag tror inte tågtrafiken blivit sämre, utan det är ju egentligen likadant varje höst och vinter, säger Inger Kjellberg.

Siv inflikar:
– Man är ju glad att man inte bor längre norrut, som exempelvis Sundsvall eller Gävle, där är det nog ännu värre.
– Vi pensionärer slipper ju åtminstone vara beroende av tåget för att kunna åka till jobbet, utvecklar hon.
Hur blir det nu med lunchen?
– Vi åker till Falun och äter i stället, säger Siv Jonsson och Inger Kjellberg.

En tågvärd, som av personliga skäl önskar vara anonym, berättar att förseningarna beror på spårens skick och snöfallet, snarare än tågens prestanda.
– Det ligger så mycket snö på järnvägsväxlarna, och denna snö måste tas bort innan tågen kan komma ut på spåren, berättar hon.
– Därtill har vi nu tre sena tåg framför oss, och då kan det bli förseningar av det här slaget.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 7 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS