ANNONS

Carl, Tommy och Elias Jansson utgör tre fjärdedelar av arrangörsstaben till loppet Alpe de Bispberg Trail Run, som hålls den 19 september. Här står trion vid portalen till Kvarnbron i Solvarboravinen, som utgör startplatsen för loppet. Målet är på Bispbergs Klack, knappt 17 kilometer bort.
Foto: Pär Sönnert

Snart dags för Alpe de Bispberg – genom Säterdalens naturreservat

SÄTER För deltagarna i Alpe de Bispberg Trail Run väntar 17 kilometers promenad eller löpning med 600 höjdmeter. Men även en naturupplevelse utöver det vanliga i Säterdalens naturreservat.

Lördagen den 19 september hålls motionsloppet “Alpe de Bispberg Trail Run” mellan Solvarboravinen och Bispbergs Klack i Säters kommun. Loppet arrangeras av kvartetten Tommy Jansson, Sara Granholm, Elias Jansson och Carl Jansson.

– Jag har vuxit upp i Säter och nött de här slingorna. Sedan ville jag visa det för Sara och hon tyckte: “Vad fint! Det här vill man ju visa upp för fler”. Så då föddes idén till loppet och så spann vi vidare på det och kom på namnet, säger Tommy Jansson.

De skapade ett Facebookevenemang. Gensvaret hade de inte riktigt räknat med.
– Vi hade väl trott på 20, 25 deltagare men det bara exploderade. På kort tid hade vi över 100 personer som klickade i att de ville delta. Nu är vi uppe i knappt 400 personer som vill delta eller är intresserade av arrangemanget. “Vad har vi gjort?” undrade vi. Men vi har satt maxgränsen vid 100 deltagare och så blir det tre startgrupper med 30, 35 personer i varje så att vi sprider ut deltagarna, säger Tommy Jansson.

De tre grupperna delas in i gå/vandra, jogg/springa och en elitgrupp.
– Det är en bra aktivitet att springa eller promenera i skogen, där det är lätt att hålla avstånd. Folk är nog sugna på att hitta på något, när så många lopp och annat har ställts in, säger Elias Jansson.

Loppet går genom Sätersdalens naturreservat och arrangörerna har därför kollat med länsstyrelsen vad de säger om loppet.
– Länsstyrelsen tyckte att det här var en kul idé, säger Tommy Jansson.

Sträckan är knappt 17 kilometer lång och arrangörerna tror att det blir en rejäl utmaning för deltagarna.
– Det är en tuff bana, speciellt sista delen där det i princip går uppåt i flera kilometer. Totalt är det 600 höjdmeter på den här sträckan, som avslutas 315 meter över havet. Vi kommer att ha tre vätskekontroller längs vägen. Deltagarna kommer att passera 28 broar och springa i en hel del trappor. Det är inte bara löpspår, säger Tommy Jansson.

Sträckan kan delas in i tre etapper, som fått olika namn av arrangörerna.
– Först från Solvarboravinen till Norddalen, som är rätt platt och därför kallas “Alpe de Flat”. Sedan passeras Säterdalen, där det går mycket uppåt och neråt, “Alpe de Rollercoaster”. Slutligen blir det uppför Bispbergs Klack, “Alpe de Mountain”, säger Tommy Jansson.

I Säterdalens folkpark passerar deltagarna förbi gamla teatern.
– När vi har berättat om loppet så har många sagt “Det där har man ju tänkt på”, men det är ingen som har genomfört det tidigare. Och företag hörde av och vill sponsra oss. Ett av dem sade “Vi testar i år, nästa år satsar vi”. Så både företag och deltagare har redan börjat räkna med att vi kör nästa år igen. Visst vore det kul om det blev något återkommande, men det blir svårt om det skulle bli för stort. Det finns ingen stor parkering vid starten exempelvis, säger Tommy Jansson.

Löparna kommer både från Säter, Borlänge och Falun, men även från Stockholm och Södertälje.
– Det är flera elittriathleter som har anmält sig, säger Elias Jansson.
Även om deltagarlistan redan är fulltecknad sedan länge så har många satt upp sig på reservlistan.
– Det visar att det finns ett sug efter detta. Det är fantastiskt att kunna springa i den här vackra miljön, säger Tommy Jansson.

Som om inte 17 kilometer, varav sista biten uppför ett berg, inte skulle vara en tillräcklig utmaning så har arrangörerna även lagt in ytterligare ett litet tävlingsmoment.
– Det kallas “Capture the flag”. Den som leder elitklassen håller i en flagga, som måste lämnas över till den som springer om ledaren. Det blir en extra morot i tävlingen, vilket många elitlöpare vill ha. Dessutom har vi ett roligt moment där alla deltagare får göra sin egen nummerlapp. De har blivit tilldelade varsitt startnummer och nummerlappen får se ut hur som helst, bara startnumret syns på personen, säger Tommy Jansson.
Fotnot: Mer information om tävlingen finns på Facebook, sök på “Alpe de Bispberg Trail Run“.

Fakta:
Så här presenterar loppet på Alpe de Bispberg Trail Runs Facebooksida:
“Loppet vänder sig till dig som vill uppleva Säters vackra natur. Gå-lunka-löp cirka 17 km.
Häng med att bestiga de två topparna i Säter på Bispbergs Klack. 315 meter över havet och en fantastisk utsikt.
För att ta sig dit gåendes eller löpande kommer du ta dig genom Säterdalens mystiska regnskog längs en slingrande å.
Sträckan bjuder på en berg och dalbana med spångar, kolmila, fäbodvallar, trappor, kossor, broar med mera, en fantastisk natur du knappt sett tidigare”.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 37, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS