ANNONS

Rekar Hussani, Felix Göstasson, Alice Ivarsdottir och Josefine Reyier har under två veckor arbetat med aktuella frågor och ämnen i kommunen. Det har i år kretsat kring platser i den fysiska utemiljön.
Foto: Veronica Rigtorp

Smedjebacken granskas ur ett ungdomligt perspektiv

Under två veckor har årets kommunutvecklare arbetat med olika platser de valt ut, där kommunens unga brukar hänga.

Platserna är Idrottsplatsen (GOIF), Söderbärke parken och Hagudden i Söderbärke samt Prästabadet, hamnen, Risingsbobadet, utsiktstornet och torget i Smedjebacken.
– Vi ska ta tillvara det dom har arbetat fram, säger Matilda Kilström, kommunens ungdomsstrateg.
Hon tycker det är viktigt att kommunpolitiker och kommuntjänstemän visar intresse för ungdomarnas arbete.
– Tjänstemännen bryr sig i vad vi arbetat fram, säger de fyra ungdomarna som varit årets kommunutvecklare under två sommarlovsveckor.

Alice Ivarsdottir, Josefine Reyier, Felix Göstasson och Rekar Hussani har åkt till platserna för att tittat på utemiljön och utifrån följande kriteriemall tagit fram för- och nackdelar:
✔️ Sittplatser
✔️ Tillgänglighet – är det lätt att ta sig hit
✔️ Störningsmoment
✔️ Aktiviteter
✔️ Avfallshantering
✔️ Belysning
✔️ Helhetsintryck

Utifrån detta har de sedan kommit fram till hur de olika platserna kan utvecklas för att bli bättre och trivsammare.
Kommunutvecklarna presenterade sitt arbete för bland andra kommunalråd, skogs- och parkchef och kommunchef och alla fick möjlighet att ställa frågor och föra en dialog.

Överlag menar gruppen att det är bra platser att hänga på. Vissa platser behöver dock utvecklas mer än andra. Fler sittplatser och möjlighet att slänga skräp samt sol- och regnskydd behövs. Öppna låsta toaletter och bättre skyltning, åtgärda trasiga omklädningsrum och belysning. Exempelvis har de uppmärksammat att Livbojen vid Risingsbo behöver flyttas och vara mer tillgänglig.

Kommunens folk vid presentationen ger ungdomarna med beröm med ord som “strålande arbete som kommunutvecklarna har genomfört med många bra, kloka inlägg och förslag. Vissa utvecklingsförslag är redan på gång, andra kan snabbt åtgärdas och vissa måste åtgärdas på längre sikt”.

Kommunutvecklarnas topp 3
Prästa
Idrottsplanen i Söderbärke – Goif
Risingsbobadet

Sämst
Torget
Folkets park Söderbärke

Utsiktstornet

Topp 3 i utveckling
Utsiktstornet
Risingsbobadet
Hagudden Söderbärke

Söderbärke parken
+ Gott om sittplatser och ligger central i Söderbärke. Parken har evenemang och det finns en brygga för båtar, där det går enkelt att lägga till om man kommer med båt. Bada går bra, fast det är svårt att ta sig upp.
– Låsta toaletter, soptunnorna är dåligt utspridda och det finns en del skrot och skräp på området. Det är ont om aktiviteter för unga.

Idrottsplatsen Goif i Söderbärke
+ Möjlighet till aktiviteter med utegym, fotbollsplan och en bouleplan samt andra aktiviteter och det är ett öppet område. Gott och sittplatser och en stor parkering som ger plats för a-traktorer.
– Parkeringen lagom stor men det fattas uppmärkta parkeringslinjer samt att parkeringen är gropig. Belysning fattas vilket gör det svårt att utföra aktiviteter kvällstid när det är mörkt ute. Låsta toaletter som enbart är öppna när det är aktiviteter.

Hagudden och badplats
+Det är en lek- och familjevänlig plats att utföra aktiviteter på.
– Skräpigt och skrotigt. Ingen belysning, gör det omöjligt att vara där kvällstid. Badets omklädningsrum är trasigt och toaletten går inte att använda samt saknar belysning.

Hamnen i Smedjebacken
+Hamnen ligger nära centrum och är ett välskött och fint ställe. Det finns kiosk och en restaurang, fräscha toaletter och bra belysning i området.
– Blir lätt högljutt med musik, båtar, bilar och fiskmåsar. Mycket folk och vid dåligt väder finns inget regnskydd.

Prästabadet
+ Prästabadet erbjuder en stor badbrygga med uppdelning för barn, familj och ungdomar och badet är ett populärt område. Det finns gott om utsprida sittplatser, en kiosk samt en stor parkering. Ett plus är att Heros-området som inbjuder till aktiviteter med många planer.
– Få bänkar med bort, långa köer till duschen och ett önskemål om utlåning av fritidsaktiviteter önskas. Basketplan med korg saknas.

Risingsbo badplats
+ Risingsbo badplats är ett fint bad och ligger avskilt med bra möjligheter för aktiviteter, kanske camping. Toalett finns.
– Långt att åka till. Få soptunnor och bänkar. Toaletten saknar belysning och lås. Livbojen är svår att få tag på om det skulle behövas.

Torget
+ En öppen plats som ligger centralt. Det finn sittplatser, soptunnor och ibland arrangeras evenemang.
– På minussidan toaletter som är ofräscha och dåligt uppmärkta. Dricksvatten automaten behöver märkas upp och solskydd behövs för varma dagar. Högljutt från bilar.

Utsiktstornet
+ Utsiktstornet på Uvberget är en lugn, harmonisk och vacker plats. Den är representativ för kommunen.
– Att ta sig upp till utsiktstornet kan vara en knölig resa där vägen behöver underhållas och belysningen är trasig.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS