ANNONS

Ellen Forsgren i klass 6 i Hagge skola är en av de elever som fått lära sig att programmera.
Foto: Privat

Smarta produkter ska ge smarta elever

LUDVIKA-SMEDJEBACKEN. När skolan inte hade råd att köpa in smarta produkter som ska öka elevernas it-kunskaper ryckte lokala företag in. – Jag ser det som en investering för framtida kompetenser i vår bygd, säger Lars-Göran Ivansson på LGIT.

Elever i Ludvika och Smedjebacken har ett tekniktema som heter smartare produkter.
– Eleverna får undersöka smarta produkter i vardagen och lösa olika tekniska problem genom programmering av ett elektroniksystem, en så kallad micro-bit, berättar Malin Forsgren, lärare på Hagge skola, i ett pressmeddelande.


En micro-bit är ett litet kretskort, nästan som en pusselbit som eleverna ska programmera.
Men samordnarna för naturvetenskap och teknik för alla, NTA, i de båda kommunerna hade ingen möjlighet att köpa in rätt utrustning. Då kontaktade utvecklingsbolaget Samarkand2015IT-företag och fick på så sätt utrustningen sponsrad.
– Givetvis vill vi att barn och ungdomar i kommunerna får upp intresset och lär sig mer om IT och digitala produkter, säger Lars-Göran Ivansson på LGIT som sponsrade med 30 microbits.
Malin Forsgren som också är NTA-samordnare i Smedjebacken är glad och tacksam för hjälpen.
– Utan sponsring hade vi inte kunnat köpa in det NTA-material vi nu skickar runt i skolorna. Det innebär att alla elever inte hade hunnit med att lära sig i samma utsträckning som idag, säger hon.
Hon berättar att elever som har NTA i skolan har bättre betyg generellt sett. Arbetet eleverna nu kan göra tycker de också är roligt och spännande, enligt läraren.
– Häromdagen gjorde eleverna i Hagge skola stegräknare och gick runt i korridoren och räknade steg. Just att de ser verkligt resultat av det de programmerat gör att de lättare förstår och tar till sig undervisningen, säger hon.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS