ANNONS

KeyTags UF består av Hugo Jansson, Emma Hallmans, Lovisa Lantz och Anna Krysén.
Foto: Veronica Rigtorp

Smarta nyckelbrickor av majs och sockerrör

SMEDJEBACKEN. Hugo Jansson, Emma Hallmans, Lovisa Lantz och Anna Krysén har drivit företaget Keytags UF. En lek med 3D-skrivare resulterade i idén.

– Vår affärsidé är att skapa en nyckelbricka som är både stilren och prisvärd, och det tycker jag vi har lyckats med, säger Hugo Jansson.
Nyckelbrickan är tillverkad i en 3D-skrivare och genom detta har de fyra medlemmarna i UF-företaget många olika material att välja bland.
– Nyckelbrickorna är gjorda av PLA-filament, det är ett material gjort av sockerrör och majsstärkelse. Det är också biologiskt nedbrytbart, säger Lovisa Lantz.

Det ska dock inte kastas i naturen utan vid speciella anläggningar som tar om hand detta.
Brickorna kan väljas med olika namn eller så kan kunderna specialbeställa nyckelbrickor med ord som exempelvis gäststugan, moppen, eller traktorn.
– Vår fysiklärare beställde en bricka med någon jättekonstig formel, vi vet inte ens vad det är för formel, skrattar Lovisa Lantz.
Det var Emma Hallmans som kom på idén.
– Nä, men först så såg vi väl ett hål i marknaden och att vi hade någonting att utveckla, säger Emma Hallmans.
– Jag hade en 3D-skrivare hemma på sommaren som jag satt och lekte med. Det var då som idén kom till mig, att det här är verkligen en bra affärsidé som kommer att funka. Vi tog chansen och är så nöjda med att vi gjorde ett UF-företag av detta, berättar Emma.

Totalt 202 nyckelbrickor var sålda vid intervjutillfället, men givetvis hoppades de på fler sålda.
– Vi har fått en beställning från Finland, säger Lovisa Lantz.
Kvartetten tycker det har varit kul att driva företag och att de har lärt sig mycket om företagande.
– Jag tycker att det har varit kul och man har lärt sig väldigt mycket och kul att göra det med de här tre, säger Anna Krysén.
– Det svåraste har varit att det har varit mycket med allting, mycket tävlingar som ska in på speciella deadlines och andra saker som ska in på vissa tider.
– Jag tycker det har varit tråkigt att vi inte har kunnat vara på mässor och inte träffat kunder och visat upp vår produkt, för det hade jag sett fram emot, avslutar Lovisa Lantz.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS