ANNONS

Falubaserade yrkesfotografen Per Eriksson har precis utkommit med sin tredje krogguide och kokbok. Den här gången Dalarna – mat och dryck året runt.
Foto: Veronica Rigtorp

Smakfull djupdykning i Dalarnas matskafferi

FALUN. Yrkesfotograf Per Eriksson tillhör den absoluta världseliten inom sitt fotoskrå. Något som syns tydligt i nyutgivna boken Dalarna – mat och dryck året runt.

Per Eriksson och författaren Patrik Leje kallar boken för en krogguide och kokbok. Men det är så mycket mer. I boken kommer hans oerhört proffsiga bilder till sin fulla rätt.
Det är duons tredje gemensamma bok, den första heter Åre – mat, dryck och skidåkning, och den andra Gotland – mat, dryck och öliv, alla lika tilltalande för öga som gom.
Per Eriksson är skidfotografernas skidfotograf, med som mest 236 resdagar per år, har han fotograferat i princip varenda snöflinga i hela Europa. Hela elva säsonger har det blivit i Alperna, Spanien och Pyrenéerna. Uppdragsbilder för i första hand tidningen Åka Skidor, Vingresor och klädföretag med mera.
Efter en reportageresa om Italiens bästa skidkrogar som Per gjorde tillsammans Patrik Leje, chefredaktör på Åke Skidor, frågade Patrik om Per ville göra en bok om Åres bästa restauranger i byn och backen.
– Jag sa väl ja, så där som man gör utan att tänka mig för liksom, skrattar Per Ericsson, och vickar på stolen, där han sitter på sitt kontor i Magasinet, Falun, där han är en av sju delägare.
Patrik Leje tog tag i uppdraget som han presenterade för krögarna i Åre. Idén fick ett gott mottagande och än mer höjdes killarna till skyarna när den 304 sidorna tjocka boken visades upp i fysisk form.
Beröm kom också från sådana i branschen som Per själv har stor respekt för, som John Crowford – Currie, chefredaktör på Magasin Åre, som bland annat skriver; “bok om Åres matkultur är inget mindre än ett praktverk, med fantastiska bilder från ett av skidvärlden stora namn, legendaren Per Eriksson”.
Med det goda mottagandet gav sig duon på att göra en bok om Gotland. Den blev en succé. Första upplagan på 4 500 exemplar sålde slut på mindre än ett år.
Precis lika snygg och läcker som boken Åre. Konceptet är det samma i alla tre böckerna. Stilrena bilder, luftig grafisk form, där kända och prisade krögare delar med sig av ett recept från krogen.
– Vi har litat på varandra och inte funderat så mycket över vad folk skulle vilja ha, och det har visat sig vara rätt.
Jobben har de gjort utanför säsong.
– Vi behöver lugn och ro för intervjuer och fotografering, förklarar Per Eriksson.
När de hämtat sig efter jobbet med Gotland, var det dags att ta tag i Dalarna. Lite tveksam var Per, som funderade hur det skulle gå, Dalarna är ju hans hemmaplan.
Men jobbet med boken om Dalarna har gått som på räls, eller ska man säga som välvallade skidor.
Varken han eller Patrik jobbar heltid med böckerna förrän de sista månaderna innan tryck. I planeringen räknar duon med att en bok tar cirka ett år. Övrig tid jobbar de med traditionella uppdrag.
– Vi började med att höra oss för med Visit Dalarna, som hängde på direkt och tyckte det var en toppen grej.
Delar av den omfattande upplagan om 6 000 exemplar, är insålt redan innan påbörjat arbete, för att inte den ekonomiska risken ska vara för stor.
– Jag tror den kommer att uppskattas och hoppas den får en positiv effekt på bygden, avslutar Per Eriksson.

Ludvika – Gräddhyllan i Luddinge

LUDVIKA. Före detta Ludvikabon Elin Eldestrand ger ut relationsromanen “Gräddhyllan”, en bok med feelgoodkänsla.

Elin Eldestrand

Romanen “Gräddhyllan” är den tredje och sista delen i den skruvade feelgoodserien “En framtida hemmafrus bekännelser” – en bisarr skröna som inte ska tas på alltför stort allvar.
Alla drömmar är värda att kämpa för, även om man måste begrava en kropp eller två. Den framtida hemmafrun Charlie är tillbaka, ger en liten inblick i vad boken handlar om.
Författaren Elin Eldestrand är född och uppväxt i Ludvika, som även står modell för den fiktiva staden Luddinge där hennes romaner och noveller om Charlie utspelar sig. I dag bor hon tillsammans med sin man och deras barn och hundar i en villa på Färingsö utanför Stockholm, men hon har även bott i Australien, USA och Kina under längre perioder.
Elin har en fil.mag. i medie- och kommunikationsvetenskap och en fil.kand. i engelska. Hon har jobbat som tidningsreporter, inom film- och tv-branschen och som handläggare på länsstyrelsen. Numera jobbar hon inom Svenska kyrkan, skriver böcker och säljer noveller och artiklar till tidningar.
“En framtida hemmafrus bekännelser” utkom 2016 och uppföljaren “Drömmar och dilemman” 2017. Gräddhyllan släpps 2020.

Rune Pärs memoarer

SÖDERBÄRKE. Författaren Rune Per Olofssons 50:e verk kommer ut ett år efter hans bortgång. Självbiografin “Innan jag blev författare – Rune Pär Olofssons memoarer”, dokumenterar tiden före författarskap på heltid och omfattar verksamheter från vallgosse till flygande reporter.

Som präst hann Rune Pär med att arbeta i både lantliga idyller och i storstaden Stockholm.
Rune Pär var ingen vanlig bondson och allt fortare gick färden genom student- och organisationslivet. Som orädd debattör väckte den unge prästen mediastormar eller åtminstone styv kuling, något som fick även biskopen att söka lä.
Som författare debuterade han redan som 19-åring, och blev en av Sveriges mest lästa författare. Han böcker nådde upplagor på 90 000 exemplar. Något som säkerligen bidragit till att han också varit sommarpratare i radion två gånger.

Inblick i Björlings familjehistoria

BORLÄNGE. “David Björling och hans söner i Amerika – En sångarfamiljs saga börjar”, är ett fylligt porträtt i en nyutgiven bok, skriven av Harald Henrysson, tidigare föreståndare på Jussi Björlingmuseet i Borlänge.

Jussi Björlings minne hålls levande i både Sverige och Amerika. I båda länderna finns ett Jussi Björlingsällskap, som vårdar hans unika musikkarriär. De har valt att stödja framtagandet av en om Jussis tidiga insatser som sångare i den så kallade Björlingkvartetten tillsammans med pappan David Björling. Boken är resultatet av Harald Henryssons mångåriga efterforskningar. Boken ger en unik inblick i Björlingfamiljens bakgrund.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna v51

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS