ANNONS

Barnen i Stora Skedvi skola har satt de första fröerna, nu är det bara att vänta på att de ska gro.
Foto: Mikael Eriksson

Små, gröna fingrar sår kunskapens frön

STOR SKEDVI. Att få så, plantera och så småningom både skörda och äta sina egna grönsaker är något som eleverna vid Stora Skedvi skola får göra. Projektet “Glad Trädgård” lär ut odling.

Även om det kan kännas långt till odlingssäsongen börjar det bli dags att förbereda sig. I Stora Skedvi förskole- och skolområde har barnen sått de första fröerna. Nu ska fröerna få skötsel och omvårdnad och när det så är dags ska de planteras ut i den trädgård som ställts i ordning på skolgården. En trädgården som har designats och utformats av barnen själva till förra årets odlingssäsong. Då fylldes trädgården med blommor, potatis, sallad, tomater och morötter. Tanken är att så ska bli fallet även i år.

Satsningen på att låta barnen och eleverna odla görs inom ramen för ett projekt kallat “Glad Trädgård” och har initierats av ateljérista Marianne Merenciana.
– Det vänder sig till alla barn och elever från förskolan till sjätte klass, säger hon.
Marianne säger vidare att utgångspunkten har varit barnens intresse och vilja.
– Det är barnen som står i centrum.
Vad barnens stora intresse för att sköta trädgården kommer ifrån vet hon inte, men gensvaret har varit stort och där barnen själva tagit ansvar för att vattna och sköta om växterna.

Syftet med projektet är att ge eleverna en kunskap om miljö, hållbarhet, odling och teknik. Och att alla ska kunna följa hela processen från ax till limpa.
Marianne säger att man får med skolverkets uppdrag på köpet, det handlar om allt från matematik till naturkunskap och alla får lära sig att samarbeta.
För att ge inspiration så har Joshua Roxendal från Permakutlur varit med i projektet och bland annat berättat för barnen om ekologisk odling.

Parallellt med “Glad Trädgård” har Marianne initierat ytterligare ett projekt som hon valt att kalla “Kamerateknik”. Där får barnen med en digital kamera ta sina egna bilder och vara med i hela processen till det att bilderna skrivs ut och ställs ut. Och där sedan barnen får diskutera kring de olika bilderna och även lära sig att ta och ge kritik.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 04 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS