ANNONS

Slussbrudens skeppare hoppas kunna rida ut stormen

FALUN Det kunde blivit den bästa sommaren någonsin. Nu blir det ingen sommar alls för anrika M/S Slussbruden.

– Det är som det är, hälsan går alltid först. Men det här är givetvis fruktansvärt tråkigt och ett hårt slag ekonomiskt, säger ägaren och skepparen Mats Göransson.

Han har väntat in i det sista på ett mirakel, och när Annonsbladet för tre veckor sedan först kollade läget med Mats gällande sommaren så var inget hugget i sten.
Det såg dock allt annat än lovande ut, och nu har han i symbios med närmaste medarbetaren haft ett avstämningsmöte.
Det blir inga kryssningar för M/S Slussbruden på skärgårdssjön Runn i sommar. Risk för smittspridning och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är något som av Mats Göransson tas på allvar.
– Det är självklart att fatta detta beslut i en pandemi, konstaterar han.
– Men det här är givetvis fruktansvärt tråkigt och ett hårt slag ekonomiskt.

Alternativa sysslor för Slussbruden, som privatchartring eller köra taxirutter, har dryftats men visat sig icke genomförbara på såväl ekonomisk som praktisk nivå.
– Hon är så pass stor att kraven på minimibesättning gör att detta inte blir gångbart. Jag tvingades tråkigt nog också tacka nej till kollokörningarna ut till Hellmans ö.
– Och vi var tvungna att ta ett helhetsbeslut nu, då det är höga uppstartskostnader för att komma i gång. Vi kan heller inte vänta längre då säsongen på så vis skulle blir för kort, förklarar han.

Mats står som hundraprocentig ägare till den av kryssningslystna så kärt omhuldade Slussbruden, och den vitskrudade donnan beskrivs ha stått inför sin kanske bästa sommar någonsin.
– Jag har nog faktiskt aldrig haft så här många förbokningar från folk runtom i hela landet, berättar han och undslipper sig ett bitterljuvt leende ställd inför ett helt annat och mycket tristare faktum:
– Nu gäller det i stället att rädda bolaget, suckar Mats.

Han upplyser att de i nuläget kikar på möjligheter till finansiellt stöd för de två heltidsanställda, där arbetstidsförkortning nämns vara ett alternativ.
– Sedan ska jag även försöka klara mig privat, och jag söker i nuläget lite andra jobb.
Den rutinerade skepparen riktar tacksamhet mot den privatperson som i dagsläget låter 21 meter långa och mer än 5 meter breda Slussbruden kostnadsfritt stå tryggt förtöjd i utkanten av Falun. Trots en besvikelse som bitvis klätts i både kraftuttryck och stor frustration, vill inte Mats Göransson låta sig dras ned av något blysänke.

Han väljer att rikta blicken mot möjligheterna höljda på Runns horisont.
– Nu försöker vi reda ut den här stormen. Min förhoppning och övertygelse är att åter kunna hälsa alla välkomna till oss på Slussbruden inför sommaren 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS