ANNONS

– Även om det är ett integrationsprojekt så är det viktiga att man möts kring något man tycker om, slår Margareta Gåfvels fast. Från vänster Margareta Gåfvels, Samil och Asha Hatimi samt Ingela Thor.
Foto: Veronica Rigtorp

Slöjdverkstad får välkommet bidrag

BORLÄNGE. Projektet SlöjdLab har fått 4,7 miljoner kronor. Under tre år ska slöjden sammanföra intresserade oavsett etnicitet.

När Sätergläntans rektor Renée Rudebrant möte Ingela Thor på en textilkurs, kom de två kvinnorna att tala om handarbete i allmänhet.

“Ska vi inte skriva ihop en projektansökan”, sa Renée till Ingela. Renée vill ha in mångkulturen på Sätergläntan och genom de båda kvinnornas olika kontaktnät skulle de kunna få till den öppningen.

Projektet gavs namnet SlöjdLab och fick 4,7 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden, till det treåriga projektet som ägs av Sätergläntan men är ett samarbete mellan flera aktörer.
Ingela Thor och Margareta Gåfvels som driver projektet är förvånade och glada över summans storlek.
– Nu kan vi göra läger också. Det är viktigt att man möts kring någonting man tycker om, förklarar Margareta.

För cirka två år sedan höll de i ett tredagarsläger på Sätergläntan, en lyckad sommaraktivitet med 15 tjejer från Jakobsgårdarna och Tjärna Ängar.
– Flera sa att det var de bästa dagarna i deras liv, berättar Margareta med ett varmt leende.
– Det stärkte oss att det här var rätt väg att fortsätta, när vi funderade på en uppföljning så föddes idén om SlöjdLab.

Margareta Gåfvels med bakgrund i Kulturcentrum Asken och Ingela Thor inom Gemensamma krafter hade klart för sig vad de ville med projektet. Här skulle deltagarna mötas kring det gemensamma intresset för slöjdande, i alla dess former, och som bonus, ett sätt att integreras i samhället för många av deltagarna.

Ingela och Margareta kommer inom projektet att anordna mötesplatser på Jakobsgården, Gylle, Domnarvet och Bullermyren, där ungdomarna kan få utvecklas och stärkas.
Förhoppningar finns att även anordna dag- och övernattningsläger.

Ungdomarna kommer att ha stor påverkan på hur projektet växer fram. Parallellt kommer de äldre deltagande ungdomarna, i åldern 18-25 år, med goda ledaregenskaper att få möjlighet att delta i en slöjdledarutbildning för att själva hålla workshops i verkstäderna.

Efter de tre projektåren är det meningen att de olika samarbetsparterna och andra organisationer fångar upp ungdomarna.

– Om de ser att någon har utvecklingskapacitet, till exempel genom en återvinningsidé, kan det skapas förutsättningar för personen att med professionell hjälp utveckla detta till en säljbar produkt, som i slutändan ger personen en egen försörjning, förklarar Margareta.
– Vi börjar med två grupperingar och så får det växa därifrån, berättar Margareta.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) v 10 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS