ANNONS

Helen Rabnor, Petra Wåhlin Massali och Lina Sofia Lundin, har släppt boken Modeller och beskrivningar. Textil kunskapsöverföreing på CTH Ericsons hattfabrik.
Foto: Veronica Rigtorp

Släpper ny bok för sömnadsnördar

Boksläpp med informativ presentation av yrkeskunskap som få idag kan. Hattsömnad på högnivå presenterad för den icke allt för novis.

Boken “Modeller och beskrivningar. Textil kunskapsöverföring på CTH Ericsons hattfabrik” tillblivelse lockades fram av handens kunskap.
Projektet Textil kunskapsöverföring har rotts i land av Lina Sofia Lundin, Helen Rabnor och Petra Wåhlin Massali, tillsammans med sex utrikesfödda kvinnorna som deltagit i projektet.

Helen Rabnor som är projektledare berättar om sin gamla mor, som delvis är dement, och har glömt många saker, men som fortfarande kan arbeta med handarbeten, som om händerna minns.
– Jag tänker på de händer som haft den kunskap som fanns hos kvinnorna på CTH, inleder Helen Rabnor boksläppet och föredraget på CTH Fabriksmuseum.

Med utgångspunkt från detta har Lina Sofia, Helen och Petra pratat med och fått kunskap från Britt Lindfors, Emilija Dolenec och Christina Nickolai-Hjerpe, tre av CTHs sömmerskor.
Tillsammans med dessa tre har några olika modeller valts ut och förklarats med mönster och text i boken.
– Det är en bok för sömnadsnördar, förklarar Helen glatt.
Och det är nog en bra beskrivning, för den här hattsömnaden är avancerad sömnad.

Petra visar upp livgardets hattmodell, som sytts och sys av CTH.
– Där får det inte diffa ens en halv millimeter, berättar Helen.
– Den hatten kallas havremåttet av kavalleristerna, för de tog mössan och fyllde med havre åt hästarna, förklarar Gösta Jansson, en av åhörarna, med gedigen kunskap i ämnet.

På plats fanns också CTH sömmerskan Christina Nickolai-Hjerpe och Ann-Sofie Morin, som driver CTH Ericson, och de fick tillsammans med bokförfattarna svara på frågor från åhörarna.
Projektet Textil kunskapsöverföring har genomförts av ABF Borlänge Nedansiljan, med stöd från LO:s kulturfond, Riksantikvarieämbetet och Borlänge kommun.

Helen Rabnor berättar om hattarnas hatt, kronan i juvelen: Livgardets hatt. Foto: Veronica Rigtorp
Helen Rabnor och Petra Wåhlin Massali berättade om några av de mest vanliga modellerna som sytts på CTH och som finns med i boken. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS