Slaget vid Brunnbäck hålls vid liv

Starten i klassen H9-10. Bertil Niss-Jonsson, Sundborns GoIF, Aaron Gunnarsson (40), Brovallens IF, Vilgot Engström (39), Rembo IK, Hannes Ahlström (35), Brovallen, Ture Johansson (34), Rembo och Vidar Broström, Rembo. Längst bak skymtas Ludvig Jan-Ers, Rembo.
Foto: Kenneth Johansson
BRUNNBÄCK. Det var i det närmaste perfekta skidförhållanden när Brovallens IF arrangerade Slaget vid Brunnbäck. Snötillgången var bra och tävlingen kunde genomföras i klubbens hemmaspår.

Brovallens IF arrangerar varje år Slaget vid Brunnbäck.
En tävling med lång historia.
– Den har funnits i många år och det har varit en riktigt stor tävling förr, berättar tävlingsledaren Niklas Andersson.

I år kom närmare 60 åkare till start, en siffra som Niklas är missnöjd med.
– Det var väldigt dåligt, normalt har vi legat runt 100. En anledning till att det var lågt i år är att vi krockade med en tävling i Högbo. Så det var i alla fall 60 åkare för lite i år.
BIF hade tur med vädret och det myckna snöandet veckan före gjorde att de kunde hålla till på hemmaplan och slippa en flytt till konstsnön i Åsbo.

Den yngsta klassen, 0-6 år, åkte 500 meter och sen var det stigande längder upp till 15-16 år som åkte 9 kilometer. För de äldre fanns det en motionsklass och de skidade 12 kilometer och i det startfältet återfanns bland andra Elin Ek, tidigare landslagsåkare och vinnare av Vasaloppet 2007.

– Vi gjorde om tävlingen lite ifjol. Vi hade ingen traditionell intervallstart utan vi hade masstart och lite längre distanser och vi gjorde lika i år. Vi fick mycket beröm för det förra året, vi ville bryta av från många andra tävlingar för det är inte alls lika många med masstart, säger Niklas.
Om ett år är det dags igen och förhoppningsvis blir startfältet större då.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 06 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA. Avesta Alpina har en landslagsåkare i klubben. Den snart 20-årige Johan Hagberg är en av åtta killar i juniorlandslaget. – Så klart vill jag åka världscupen och etablera mig där.
AVESTA. Efter två säsonger i division 4 är nu Avesta AIK tillbaka i trean. En av nyckelspelarna i årets trupp är målfarlige ytterforwarden Alexander Larsson.
NÄS. I år kommer inte Näs IF att ha något fotbollslag. Nyligen tog klubben beslutet att lägga ned herrlaget på grund av spelarbrist.