ANNONS

Peter Sennblad och Maria Jakobsson poserar vid de montrar som hade satts upp mitt i centrala Hedemora och där allt skräp som skräpplockarna plockade under vecka 17 tömdes och bevarades. Förhoppningen med projektet är att Hedemoraborna ska tänka till och skräpa ner mindre.
Foto: Pär Sönnert

Skräpet visades upp i centrum – de hoppas nu på tankeställare

HEDEMORA Det skräp som plockats från gatorna i centrala Hedemora visades sedan upp i montrar mitt i centrum. Förhoppningen är att detta ska ge Hedemoraborna en tankeställare om var de slänger sitt skräp.

Under vecka 17 anordnades en kampanj i Hedemora. För att illustrera hur mycket skräp som kastas på gatorna samlades detta in och lades i montrar vid den stora parkeringen mitt i centrum.
– Det här är veckans skörd hittills (läs: lunchtid på torsdagen) och detta har plockats i centrala Hedemora. Jag har kontoret här i närheten numera och kan se att många stannar till och tittar och läser på informationsskyltarna om projektet, berättar Peter Sennblad, landskapsstrateg i Hedemora kommun.

Fem personer som är anställda åt Mini Maxi, inom Arbetsmarknadsenheten, jobbar med att bland annat plocka skräp i Hedemora. En av dem är Maria Jakobsson som har märkt att nedskräpningen har ökat det senaste halvåret, när hon började jobba med detta.
– Det tar en timme för mig att plocka fimpar och snus längs hela Åsgatan, från rondellen och bort till Sagabiografen och Wienerkonditoriet. Och då är det bara fimpar och snus. Vid busshållplatserna är det ingen idé att plocka med vårt plockverktyg, där är det så mycket att det bara är att sopa upp det, säger hon.

Hon och Peter Sennblad hoppas att kampanjen och montrarna med skräp ska få Hedemoraborna att tänka till.
– De ser ju inte hur mycket skräp som plockas på en dag, eftersom det försvinner. På det här sättet får de se hur stora mängder det handlar om, säger Peter Sennblad.

Han betonar att de anställda hellre hade ägnat sig åt annat än att plocka skräp.
– Det finns andra saker som kan göras, för att göra det fint i centrum. Att plocka skräp kostar både tid och pengar. Nedskräpning och vandalisering är så onödigt. Det blir bortkastade pengar, helt i onödan, säger Peter Sennblad.
– Vissa verkar tycka att det är bra att vi har något att göra, när vi plockar skräp. Men det finns som sagt andra saker att göra i stället. Jag hoppas att fler tänker till när de ser hur mycket skräp vi plockar, säger Maria Jakobsson.

För att uppmärksamma hur mycket hundbajs som plockas upp har Hedemora kommunfastigheter även satt ut en liten färgglad flagga på platsen för där varje hundbajs låg.
– Vi vill uppmärksamma folk på att hundbajs inte bara är otrevligt när det lämnas kvar, det är också ett arbetsmiljöproblem för våra parkarbetare som sköter om rabatter, gräsmattor, häckar, med mera, säger Peter Sennblad.

En åsikt som han brukar få höra om nedskräpning är att det borde sättas upp fler papperskorgar.
– Men det kostar pengar och sedan måste de tömmas med jämna mellanrum. Det finns redan många papperskorgar, hur mycket curlande av de lata och slarviga ska det behövas egentligen? Det handlar om det personliga ansvaret, ta reda på ditt skräp! Det är vi allihop som är kommunen och då måste vi hjälpas åt att hålla rent i vår kommun, säger Peter Sennblad.

Det har inte beslutats om nedskräpningsprojektet ska följas upp.
– Men det vore bra om detta kunde bli återkommande, säger Peter Sennblad.
– Det vore roligt att göra detta igen om ett år och se om det blir lika mycket skräp då, säger Maria Jakobsson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 19, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS