Olle Bengtsson (till vänster), en av grundarna till Skördefest i södra Dalarna, delar ut Årets Skördefesthjärta till Anders Åkerberg. Den andra pristagaren, Malin Floridan, var utomlands vid prisutdelningen.
Foto: Pär Sönnert

Skördefesthjärtat delades ut till grundarna av Kulinariet

STORA SKEDVI Årets Skördefesthjärta gick till Malin Floridan och Anders Åkerberg, för sitt arbete med att bygga upp Kulinariet och Skedvi Bröd.

Priset Årets Skördefesthjärta delades ut i samband med invigningen av Skördefest i södra Dalarna. Olle Bengtsson, en av grundarna till skördefesten, delade ut priset till Anders Åkerberg. Den andra pristagaren Malin Floridan befann sig utomlands och får sitt pris vid ett senare tillfälle.

– Malin är ute och reser i Europa men hälsar att hon är väldigt tacksam över priset och att hon är stolt över att ha varit med och byggt upp ett av Dalarnas största och finaste turistmål, säger Olle Bengtsson.

Turistmålet i fråga är Kulinariet, där Skedvi Bröd är en av verksamheterna.
– Leksandsbröd lade ner produktionen av Vika Bröd i Skedvi 2013 och flyttade produktionen till Leksand, där brödet dock inte gräddas för hand. Efter en crowdfunding kunde vi öppna Skedvi Bröd i december 2014. Vi hade folkets stöd bakom oss och därför känns detta lite som folkets bröd, säger Anders Åkerberg.

De kunde även behålla en del av personalen, som hade handgräddat bröd i flera år.
– Det var väldigt värdefullt för oss och en förutsättning för att kunna öppna. Det är svårt att lära ut det här hantverket, det är en kunskap som inte finns någon annanstans. Om vi inte hade lyckats öppna Skedvi Bröd så hade all personal hittat nya jobb men nu kunde vi behålla några av dem, säger Anders Åkerberg.

Olle Bengtsson håller med.
– Ni fick hela bygden att resa sig och sluta upp när ni ville starta Skedvi Bröd, säger han.
2012 startade Floridan och Åkerberg en saluhall i Stora Skedvi, verksamheten har i dag vuxit till Kulinariet som bland annat har en restaurang.

– Jag brinner för det lokala och det är extra roligt att få stå här hos Roslunds Potatis, som är en av våra leverantörer, och ta emot det här priset. Vi hade inte funnits om det vore för våra leverantörer. Det sägs att det är svårt att bli profet i sin egen hemstad men det här priset är ett kvitto på att vi har gjort något bra för bygden, säger Anders Åkerberg.

Fotnot: Crowdfunding kan översättas till en gräsrotsinvestering, där flera intressenter går samman och investerar pengar i ett projekt.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 38, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS