ANNONS

Norbergs kommun har polisanmält kommunens skolchef, samt rektorn på Centralskolan efter att de inte polisanmälde den skolanställde som i våras skickade bilder på sitt skrev till elever på skolan.
Foto: Pär Sönnert

Skolledningen har polisanmälts: “Gjorde olika bedömningar”

NORBERG En polisanmälan om tjänstefel har gjorts efter skrevbilderna, som en anställd på Centralskolan i Norberg skickade till elever på skolan. Rektorn och skolchefen har nu polisanmälts.

Under våren uppdagades det att en anställd på Centralskolan i Norberg hade tagit bilder på sitt skrev och skickat bilderna till elever på skolan. Mannen stängdes sedan av från sitt arbete och anställningen avslutades efter vårterminens slut.

Skolledningen valde att inte polisanmäla personen, vilket nu har gjort att skolchefen Ingrid Nord och skolans rektor Nicklas Olivensjö har polisanmälts för tjänstefel. Politikerna var dock oense om polisanmälan skulle göras.

– Det gjordes olika bedömningar där. Vår egen utredning kom fram till att det inte fanns fog för någon polisanmälan för tjänstefel, utan att göra fel inte är samma sak som tjänstefel. Men kommunstyrelsens allmänna utskott gick på annan linje och beslutade att det skulle göras en polisanmälan, säger Christian Foster, kommunchef i Norberg.

Detta beslut fattade utskottet i juni och kommunchefen gjorde sedan polisanmälan. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet.
– S ställde sig bakom min utredning, men utskottet valde som sagt en annan linje. Nu ligger ärendet hos polisen men jag tror inte att de har hunnit inleda någon utredning ännu, säger Foster.

Hur går kommunen vidare nu?
– Det är inte händelsen i sig som det här handlar om, utan om vi som kommun har gjort det vi skulle ha. Det är viktigt att det finns riktlinjer och regler så att alla vet vad som gäller om en liknande situation uppstår igen. Alla ska känna sig trygga i att veta vad hur de ska agera i så fall. Vi måste se över vad vi har för rutiner, säger Christian Foster.

Annonsbladet har varit i kontakt med de båda som anmälts. Ingrid Nord meddelar att hon inte vill kommentera anmälan. Nicklas Olivensjö är på semester, och har inte svarat Annonsbladet. Däremot har han tidigare sagt till Fagersta-Posten att inte han heller vill kommentera anmälan.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 33, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS