ANNONS

Några av de inblande i fadderföretagsprojektet. Från vänster: Mikael Galo Jansson, butikschef på ICA Supermarket Hedemora, Katarina Nordin, näringslivsutvecklare på Hedemora Näringsliv, Mohammed Hussein, 7D på Vasaskolan, Natalia Martinsson, grundare av Killmonday Games, Niklas Nordahl, tillförordnad skolchef på bildningsförvaltningen, och Samuel Sundstedt, 7E på Vasaskolan.
Foto: Pär Sönnert

Skolbarn får fadderföretag: “Projektet ska gynna kommunen”

HEDEMORA Genom satsningen på fadderföretag ska skolbarn på Vasaskolan i Hedemora lära sig mer om företagande och hur många olika slags jobb det finns. “Så här kan vi lära oss vad vi vill jobba med när vi blir stora”, säger Mohammed Hussein, som går i 7D.

Fem företag i Hedemora kommun har hittills nappat på att bli fadderföretag. Inledningsvis är det sjuorna på Vasaskolan som projektet riktar sig till.
– Ambitionen är att visa för eleverna vad det finns för olika företag i kommunen och vilka yrken det finns. Varje klass har sitt eget fadderföretag och får ett nytt varje läsår. Målet är att alla högstadieklasser i kommunen ska ha varsitt fadderföretag. Tanken är att eleverna kommer att ha haft tre olika fadderföretag under sina tre år på högstadiet, säger Niklas Nordahl, tillförordnad skolchef på bildningsförvaltningen.

Kvintetten av företag i det inledande skedet är ICA Supermarket Hedemora, Stället, Killmonday Games, Anpassarna Körkort och Dalforsån.
– Det blir lättare för eleverna att koppla hur det fungerar med företag och jobb när de har direktkontakt med företagarna själva. Eleverna har även fått en läxa att komma med förslag på hur företagen skulle kunna utveckla sig och sina produkter och tjänster och marknadsföring, säger Niklas Nordahl.

Katarina Nordin är näringslivsutvecklare/landsbygdsutvecklare på Hedemora Näringsliv.
– Det var inga problem att hitta fem företag som nappade på detta. Men vi siktar på att hitta ytterligare 15 företag till hösten. Det finns en fantastisk bredd på företagen i Hedemora kommun. Det är en väldig variation mellan branscherna som de är verksamma inom, säger Katarina Nordin.

Natalia Martinsson är en av grundarna till dataspelsföretaget Killmonday Games.
– Vi vill introducera företaget för eleverna. De här är ju nästa generations företagare. Vi vill visa att man kan jobba med datorer och teknologin, att man kan sitta nästan varsomhelst och jobba via datorn. Det finns många olika jobb inom spelbranschen och det vore roligt att få in fler Hedemorabor i branschen, säger hon.

Mikael Galo Jansson är butikschef på ICA Supermarket Hedemora. Han ser två fördelar med att vara med i projektet.
– Dels kan vi hjälpa kommunen genom att lära ungdomarna detta. Sedan är det bra för eleverna att lära sig detta. När jag själv gick i högstadiet så pluggade vi bara, men utan att veta varför vi skulle lära oss vissa saker. Det finns 500 olika slags jobb inom ICA. Vi vill passa på att uppmana ungdomarna att ta till vara på sina praktikplatser. Vi har haft praktikanter hos oss som sedan gått vidare inom företaget och blivit ICA-handlare, säger han.

Eleverna Mohammed Hussein, 7D, och Samuel Sundstedt, 7E, tycker att det är kul att lära sig mer om företagen.
– Det är bra att lära oss varför vi lär oss vissa saker i skolan. Det är roligt att höra vad företagen berättar och vilka olika jobb det finns. De här är en chans för oss att se vad det finns för jobb som vi skulle kunna jobba med när vi blir stora. Det känns viktigt att få lära sig mer om företagen och jobben som finns i kommunen, säger Mohammed Hussein.

Tanken är att företagen ska träffa “sin” fadderklass två gånger per läsår.
– Lärarna ger en viktig input till eleverna men det blir mer konkret när företagarna själva berättar om sin verksamhet. Det blir mer på riktigt för eleverna då, säger Niklas Nordahl.
– Det finns ett stort behov bland företagarna att rekrytera mer personal framöver. Det kommer att efterfrågas mycket kompetens. Vi vill att det här projektet ska gynna Hedemora kommun och företagen här, säger Katarina Nordin.

Fotnot: Projektet görs i samverkan mellan Hedemora kommun, Hedemora Näringsliv, skolorna, företrädare för Svenskt Näringsliv och Arbetsmarknadskunskap.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 22, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS