ANNONS

Skidturism bra för Borlänge

KOPPSLAHYTTAN. 357 000 köpte skidpass av Romme Alpin förra säsongen.

Om SCB:s nyckeltal berättar sanningen så spenderade de tillresta besökarna 1 679 kronor per dag i Borlänge.
Drygt hälften av dessa pengar i närområdet utanför skidanläggningen.

Romme Alpin känns som en egen liten stad. Den har ett litet torg, en handfull restauranger, egen sopsortering och en rejäl verkstad. Ett värmeverk som laddas med ved i form av flis från träd som vuxit på egna marker värmer upp anläggningen.
Den lilla stadens stora attraktion är 33 nedfarter, 13 liftsystem och 169 rum att hyra. Utan snö stannar det mesta. 700 snökanoner laddade med vatten hämtat ur Lilla Ulvsjön, via Lilla Dammsjön, transporterat i en egen pipeline utgör råvaran.
– Natursnö tar vi som en dekoration. Snön i backarna tillverkar vi själva, säger grundaren Bo Funcke.

Numera är Romme Alpin ekonomiskt sett ett synnerligen välmående företag. Inför den säsong som just inletts har kring 100 miljoner investerats i anläggningen. Sammanlagt sedan 2002 har kring 500 miljoner satsats.
Familjen Funckes företag sysselsätter motsvarande 103 årsanställda. De flesta har rekryterats i närområdet.
– Folk som har sin vardag, sina liv, i våra trakter har för oss fungerat bättre än tillresta säsongsarbetare, säger Oskar Funcke, ansvarig för yttre verksamhet inom Romme Alpin.

Förra säsongen var Romme Alpin, räknat i antalet sålda skidpass, nummer tre i landet. Skistar är med anläggningar i Sälen, Vemdalen och Åre störst, Branäsgruppen är två på branschorganisationen SLAO:s lista.

Planeringen och genomförandet av merparten av allt utvecklingsarbete, backar och byggnader, varit en ren familjeangelägenhet.
– Vi har aldrig sökt eller fått en kommunal krona eller pengar från riskkapitalister. Jag ser det som en stor fördel att vi äger och driver företaget helt själva. Det innebär att vi är skarpt medvetna om att hålla koll på kostnaderna, säger Bo Funcke.

Skidturismen är av betydelse för Borlänges ekonomiska välbefinnande. Enligt SCB:s statistik över svenskars resande så gör en tillrest turist av med 1 679 kronor vid en endagsresa.
En fransk utredning i ämnet har kommit fram till att den tillreste – paketresor undantaget – i snitt spenderar 56 kronor per hundralapp på orten utanför den skidanläggning de valt att besöka. Ur samma hundralapp satsas i snitt 30 kronor på boende och 14 kronor för liftpass.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 07 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS