ANNONS

Ronny Wedin tävlar för Avestaklubben Team Pumpen SK.
Foto: Niclas Bergvall

Skidäventyr i Italien som trion ser fram emot

Trots att coronatider råder ger sig en trio skidåkare sig på utmaningen att ställa upp i långloppet Marcialonga i Italien på söndag.

Vasaloppet är klassiskt – detsamma kan vi säga om Marcialonga, det italienska långloppet.
Nu kan dock inte det 70 kilometer långa skidloppet mäta sig med loppet mellan Sälen och Mora – varken historiskt eller i antalet startande. Men efter Vasaloppet, som kördes första gången 1922, är det ett lopp som många skidåkare någon vill genomföra.
Söndagen den 31 januari ska trion Ronny Wedin, Patric Wilhelmsson och Fredrik Olsson ge sig på utmaningen. Och alla är debutanter i loppet.
– De senaste fem åren har jag tänkt att det är ett lopp jag måste åka. I somras bestämde jag mig för att ge det en chans, säger Ronny Wedin som har åtta Vasalopp på meritlistan.
– Det har alltid varit en dröm att någon gång åka Marcialogna, som jag anser vara världens näst största och ”klassiska” lopp efter Vasaloppet, berättar Patrick Wilhelmsson.
För Fredrik Olsson är det lite annorlunda.
– Jag har sneglat åt loppet någon gång men aldrig tänkt tanken att åka ner och köra det. Halkade in på ett bananskal för någon vecka sen då Patric frågade om jag ville haka på då de fått ett avhopp, säger han.

Ronny Wedin är Avestasonen som tävlar för Team Pumpen SK. Han har nyligen fyllt 30 år och har åkt skidor sedan han var åtta.
– Skidåkningen är en stor del av mitt liv, säger han
Patric Wilhelmsson är 30 år och tävlar för Norbergs CK.
– Jag började mitt skidåkande för cirka åtta år sedan och insåg att det var något som passade mig. Då satsade jag i ungefär fyra år.
De senaste två åren har skidorna legat lite på hyllan då han pluggat till byggnadsingenjör i Stockholm.
– Det här året var det tänk att köra comeback och seeda mig till elitledet i Vasaloppet, men på grund av coronaläget har jag inte haft möjlighet att tävla och seeda upp mig. Så nu blir Marcialogna det stora målet den här säsongen!
Han har åkt tre Vasalopp samt två Öppet spår.
– Mitt fokus har alltid varit långlopp, främst för att jag fick intresset för skidåkning så sent och att stakningen passar mig bäst.

Lika många Vasalopp har 29-årige Fredrik Olsson, som tävlar för Norrbärke längdskidor/Team Vallagaraget, hunnit med.
– Jag är egentligen cyklist men tycker skidåkning är ett roligt och bra komplement på vintern. Har hållit på i fyra år, men det är väl det här året det har blivit lite seriösare, säger Fredrik, som likt de övriga i gänget har fokus på långloppen.
Är ni bra förberedda?
– Jag känner att jag har gjort ett bra jobb. Har tränat en hel del i Orsa Grönklitt och på Lugnet i Falun, säger Ronny Wedin.
– Jag är något stressad över coronasituation, hur det ska påverka resan och vistelsen i Italien. Jag är inte heller någon mästare på vallning, så jag hoppas kunna få hjälp med det på plats. I övrigt så är kropp och knopp i mycket bra form, ska bara trimma upp hjärtat lite i Italien dagarna innan loppet, påpekar Patric Wilhelmsson.
– Rent formmässigt tycker jag att jag är väldigt bra förberedd, haft ett bra år och kroppen känns bra. Inga skador eller sjukdomar. Har även fått riktigt bra hjälp från Vallagaraget med skidor och vallning, så även där känner jag mig trygg, säger Fredrik Olsson.

Vad har ni för förväntningar?
– Jag vill se och lära och givetvis göra ett bra lopp. Men det är mycket som spelar in med coronan. Men jag vill göra ett så pass bra lopp att jag seedar upp mig till elitledet i Vasaloppet, säger Ronny Wedin.
– Först och främst att komma till startlinjen och vara frisk. Sen skulle jag vilja seeda upp mig till startled 1 i Vasaloppet så att jag har en chans att ta mig fram i tävlingen. Då jag inte åkt Vasaloppet på några år har jag halkat ner i startleden, synd för att nu är jag starkare än någonsin. I övrig ser jag det som ett spännande äventyr och upplevelse i två goda vänners lag, säger Patric.
– Prestationsmässigt har jag väl egentligen inga förväntningar mer än att göra ett så bra lopp som möjligt utifrån mina förutsättningar. Tycker väl mest det ska bli en rolig grej att få åka detta klassiska lopp i fin miljö, berättar Fredrik.

Trots att det är coronatider som gäller är det 7 000 skidåkare anmälda.
– Men det ska vara bra planerat och givetvis coronaanpassat. Men förberedelserna för oss har inneburit att vi gjort ett pcr-test innan vi åker. Dessutom måste alla deltagare göra ett snabbtest innan start, berättar Ronny Wedin.

Patric Wilhelmsson, tävlande för Norbergs CK. Foto: privat
Fredrik Olsson, tävlande för Norrbärke. Foto: privat
Ronny Wedin. Foto: Niclas Bergvall

Startade 1971
Marcialonga och är ett långlopp som avgörs den sista söndagen i januari i norra Italien. Loppet är 70 kilometer långt och avgjordes första gången 1971 för herrar och 1978 för damer.
Många svenskar har vunnit loppet och först var Lars-Arne Bölling, 1973, respektive Jenny Hansson, 2008.
Alla svenska segrar, herrar.
1973: Lars-Arne Bölling
1981: Sven-Åke Lundbäck.
1984: Bengt Hassis.
1987: Anders Blomquist.
2007: Jerry Ahrlin.
2009: Jerry Ahrlin.
2010: Oskar Svärd.
2011: Jerry Ahrlin.
Damer.
2008: Jenny Hansson.
2010: Jenny Hansson.
2012: Susanne Nyström.
2016: Britta Johansson Norgren.
2018: Britta Johansson Norgren.
2019: Britta Johansson Norgren.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS