ANNONS

Tyra Willmans intresse för käpphästar har gjort att hon nu är ägare av hela sju stycken. Här är det fjordingen som får hälsa på familjens livslevande fyrbenta föl Magne.
Foto: Veronica Rigtorp

Skenande intresse för sport i hästväg

GAGNEF. Tyra Willmans hobby är djur, men framför allt hästar, både levande och de egentillverkade käpphästarna.

Käpphästar förknippas oftast med barn, men faktum är att en hel del ridklubbar anordnar tävlingar för just käpphästar och i andra delar av världen som till exempel England är sporten stor och utövas av alla åldrar.

Det var när Gagnef ridklubbs ungdomssektion anordnade en aktivitet där medlemmarna själva tillverkade käpphästar som 12-åriga Tyra Willmans intresse väcktes.
Tyra har sedan dess gjort hela sju käpphästar av sockor, bomull, knappar, garn och pinnar. De senare har hon sytt av tyg där hon först ritat mönstret.
– Farmor och jag letade nästan ihjäl oss på nätet efter mönster men det fanns ingenting, säger Tyra.

Hästarna har dessutom grimma, grimskaft samt täcke. Dom motioneras regelbundet precis som deras levande förlaga. Under sommaren hade Tyra till och med schema som följdes till punkt och prickar för träningen skulle bli maximal för Jack, Diamant, Kastanj, Blixten, Laim, Bell och Diva.

Tyra har också livslevande hästar hemma på gården. Hela tre stycken, gamlingen Winston som Tyra rider och så Karamell som är mamma till busiga Mange tre månader.
De livslevande hästarna bryr sig inte så mycket i när Tyra och hennes käpphästar tränar hoppning på gården, de är vana. Men minstingen Mange är fortfarande lite fundersam och nyfiken.

Tyra kompis Elin har också käpphästar, de två träffades genom ridskolan och delar intresset för käpphästar.
– Jag vet fler som håller på men dom vill inte berätta om det, säger Tyra, som tycker det är synd att de inte vågar berätta.

Därför blir hon också lite av en ambassadör för detta växande fritidsintresse för käpphästar.
– Det finns ju vuxna som håller på med lego och tåg och det anses ju inte konstigt, säger Tyras mamma Helén Willman.

Tyras intresse för käpphästarna gör att hon får pyssla, skapa och använda sin kreativitet.
– På syslöjden håller jag just nu på att sy ett fuxhuvud (rödbrunhäst reds anm.) som ska bli käpphäst, syfröken tycker det är spännande och vill se det färdiga resultatet, förklarar Tyra.
Tyra har tidigare sytt en fjordingshuvud till en av sina käpphästar tillsammans med sin farmor.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 46 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS