ANNONS

I motiveringen står det bland annat: “I det lilla lantbruksdistriktet Stora Skedvi i Dalarna har Anders Åkerberg byggt upp en numera välbesökt matdestination med saluhall, restaurang, växthus, mejeri och bageri – allt med lokal matproduktion i centrum”.
Foto: Arkiv

Skedvi Bröd kan vinna fint matpris: “Det känns som att bli uttagen i landslaget”

STORA SKEDVI När prestigefyllda matpriset Embla Food Awards ska delas ut i Oslo i mars sitter Anders Åkerberg förhoppningsvis i publiken. Han och Skedvi Bröd har nämligen nominerats i kategorin Årets Matdestination. “Det känns som att bli uttagen i landslaget”, säger Anders.

Vartannat år hålls galan Embla Food Awards där priser delas ut för att hylla den nordiska matkulturen. 2022 års gala kommer att hållas i Oslo den 11 mars. Det delas ut pris i sju olika kategorier, där varje kategori har en representant vardera från Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige och Åland.

I kategorin Årets Matdestination representeras Sverige av Skedvi Bröd och grundaren Anders Åkerberg.
– Det är skitfränt, ungefär som att bli uttagen i landslaget. Detta är första gången som vi är nominerade till den här galan och det känns superkul att vi tävlar som just Årets Matdestination. Det är ett erkännande och det är nästan så att jag är nöjd med att bara vara nominerad, säger Anders Åkerberg.

Anders Åkerberg, grundare av Skedvi Bröd, är väldigt glad och stolt över nomineringen till Embla Food Awards. Foto: Pär Sönnert

Däremot återstår det att se om resan till galan i Oslo kan bli av.
– Ja, det vet vi ju inte ännu. Men jag hoppas att vi kan åka dit, om världen tillåter det. Vi får se, säger Anders Åkerberg.

Har ni haft det hektiskt inför jul annars?
– Absolut, ända fram till julafton. Den stora grejen är de lokala julskinkorna från Forsa gård, som ju ligger alldeles i närheten av oss. Sedan har vi haft många julbordsbesökare även om flera julbord har bokats av, efter att smittläget förvärrats, säger Anders Åkerberg.

Skedvi Bröd ställs mot följande bidrag i kategorin Årets Matdestination:
Norge – Kvitnes gård
Island – Vestmannaeyjar
Grölnland- Tasiluk Food Festival
Finland – Taste Savo
Föräarna – Gásadalur
Danmark- Destination Bornholm Melstedgaard
Åland – Skördefesten på Åland

Motiveringen:
“I det lilla lantbruksdistriktet Stora Skedvi i Dalarna har Anders Åkerberg byggt upp en numera välbesökt matdestination med saluhall, restaurang, växthus, mejeri och bageri – allt med lokal matproduktion i centrum.
Ett hållbart cirkulärt tänk genomsyrar alla aktiviteter. Det är mycket som Anders har skapat genom sin entreprenörsanda, men för att sammanfatta: lantbruksbygdens historia i Stora Skedvi möter framtiden genom matdestinationen som Anders skapat för besökarna över hela världen”.

Här är samtliga sju svenska finalister, i respektive kategori:
Årets Mat för många: Sara Seing, kostchef, Södertälje kommun
Årets Mat för barn och unga: Karin Carlsson, landsbygdsutvecklare, Hushållningssällskapet
Årets livsmedelsentreprenör: Andreas Sundgren, Brännlands Cider, Röbäcksdalen Västerbotten
Årets matdestination: Stora Skedvi, Dalarna
Årets matkommunikatör: Lisa Lemke, kock, Falkenberg
Årets mathantverkare: Sophia Lovén, Temp:ish, Roslagen
Årets matproducent: Bjärefågel, Torekov, Skåne.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter), nr 52, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS