ANNONS

Vispoeten och tidigare eleven på Brunnsvik, Rasmus Andersson, höll i det musikaliska delen av programmet när “I Dan Anderssons fotsprå – på Brunnsvik.
Foto: Veronica Rigtorp

Skaldens poesi var vingslag i rummet

“I Dan Andersson fotspår”, på Brunnsvik lockade folk att trotsa regnet och bege sig på en liten vandring i skaldens fotspår.

För 100 år sedan dog Dan Andersson och detta minnesår uppmärksammas genom en del mindre aktiviteter på grund av Corona situationen.
Jörgen Hammarin, folkhögskolans rektor samt vispoeten och tidigare eleven på Brunnsvik Rasmus Andersson, höll i programmet.

Det hela inleddes med att Hammarin berättade Brunnsviks historia i stora drag, därefter var det en kortare promenad ut bland de vackra husen och in till den, för tillfället, helt rätta stämningen i Gamla matsalen.
Där tog Rasmus Andersson över stafettpinnen och med egna visor och andras men framför allt Dan Andersson visor guidade åhörarna genom både alstren innehåll och sångerna. Bland annat framfördes Dan Anderssons dikt “Till min syster” som han skrev till systern Anna till hennes 18-årsdag.

Dikten handlade om skaldens syster Anna, den andra, då den första systern Anna dog ett halvår efter födseln, berättade Rasmus. Som mellan låtarna gav information om skalden och även samtida och nutida händelser i skaldens anda.
– Ni får gärna sjunga med om ni känner igen visorna, uppmanade Rasmus.
Och publiken hängde på både i sånger och refränger som Brooklandsvägen med refrängen “Lågt ner, Lågt ner, där små lyckor gå ut och in”. Refrängens något underliga och kanske tvetydiga Lågt ner och så vidare, syftar på båtar vid en hamn, enligt Rasmus Andersson.
Arrangör var Brunnsviks folkhögskola i samarbete med ABF Dala Finnmark, alla tre tillfällena lockade till Corona fullsatta träffar med en maxgräns om 25 besökare.

Fakta
Dan Andersson föddes 1888 i skolhuset i Skattlösberg och döptes måndagen den 16 april i samband med examen i skolhuset.
Under åren 1914–1915 läste Dan Andersson vid Brunnsviks folkhögskola.
Dan Andersson var under sin korta livstid en produktiv författare och poet, några av hans stora verk är : Vandraren, Kolvaktarens visor, Omkring tiggaren från Loussa och Jungman Jansson.
Han dog 16 september 1920, endast 32 år i Stockholm.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS