ANNONS

85 olika namnförslag kom in på vad Ludvikas nya landmärke ska heta.
Foto: Bo Joffer

Ska den heta Elgiganten?

LUDVIKA. Nej, det namnet är ju redan upptaget, men Samarkand2015 har nu fått in 85 seriösa namnförslag på vad rekordtransformatorn som byggts upp i Sockenstugeparken ska döpas till.

ElVikan, Mammuten (efter ABB:s Mammuthall), Mastodonten…
En jury bestående av Tobias Hansson (ABB), Lisbeth Söderling (High Voltage Valley), Lars Lindblom (Samarkand2015) och kommunalrådet Leif Pettersson (S) arbetar med namnfrågan och vinnarförslaget offentliggörs i samband med invigningen den 4 november.
Ludvika är ett världsledande kraftcentrum sedan 120 år. Ludvika har slagit sitt gamla rekord och än en gång byggt världens största likströmstransformatorer, med en kapacitet på hela 1100 kilovolt, så stor att lådan fick bli kvar i Ludvika och nu byggs landmärket upp i sockenstugeparken mellan Stadshuset och sporthallen.
Världsrekorden har kommit i Kina med de ultrahögspända likströmslänkarna, upp till 800 kilovolt har gått att transportera men inte 1100 kilovolt.
Det fanns en tid då transformatoringenjörerna på Asea i Ludvika satte rekord efter rekord inom växelström.
Det började med 400 kilovolt på 1950-talet. 1976 satte de ett svårslaget världsrekord inom växelström. American Electric Power och Asea utvecklade ett system med en UHV-teststation i South Bend, Indiana i USA. En enfastransformator på 1785 kilovolt på 300 ton byggdes i Ludvika och testerna visade att 1500 kilovolt växelström skulle bli tekniskt möjligt. 45 år senare står detta rekord sig fortfarande.
Men Kinalådan blev kvar och blir nu ett väl upplyst landmärke för världens alla resenärer som kommer till Ludvika från Arlandahållet.
I lådan med 60 kvadratmeters golvyta blir det ett batterilager som laddas med överskottet från solelsinstallationer på sporthallen, brandstationen, församlingsgården och andra offentliga byggnader i närheten och gör Ludvika till första staden som kan köras som en elektrisk ö om det stora elavbrottet drabbar Sverige.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Ludvika/Smedjebacken v44

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS