ANNONS

Johannes Kotschy ser fram emot 23 november då hans julskiva “December” släpps.
Foto: Rebecca Linder

Sjunger in julen med ny skiva

AVESTA. Förra året gav Johannes Kotschy en julkonsert i Avesta kyrka som blev så fullsatt att de blev tvungna att neka folk i dörren. Detta blev startskottet för idén om en egen julskiva.

– Det känns jättespännande att göra det här, även om julskive-branschen är lite av en djungel och ganska konservativ, säger Johannes.
Hans passion för musik började i tonåren och genom åren har han hunnits med allt från att vinna tv-programmet Popstars, skrivit musik i New York och förkovra sig i låtskrivande hos Musikmakarna i Örnsköldsvik. I dag arbetar han med musik men också med olika event, arrangemang och som fältartist. Det är hela tiden utmaningarna som driver honom. Den senaste utmaningen har varit att göra en egen julskiva. Första singeln släpptes nu 2 november, och heter “Julhymn”. Det är en egenskriven låt som han gjort tillsammans med Andreas Aleman och Christoffer Olsson.

– Skivan kommer innehålla både nya och gamla klassiker. Jag har gjort tre egna låtar som jag såklart skulle önska blev nya klassiker, säger Johannes.
Ytterligare två singlar kommer att släppas från skivan innan helan skivan, som fått namnet “December”, kommer ut 23 november. Han har jobbat med låtarna i stort sett hela året och han känner sig nöjd med resultatet.
– Det känns jättebra och jag känner mig stolt över materialet. Det känns också roligt att göra en julskiva för jag tycker mycket om julen, säger Johannes som minns sina barndomsjular uppe i Västerbotten hos mormor och morfar.

Det är mestadels bra minnen om fridfulla jular, men det finns många som inte får uppleva detta. Det har han också i åtanke när han gör skivan. Han vill kunna förmedla en känsla av frid och sällskap.
– Alla har inte fridfulla erfarenheter av julen och det är många som är ensamma. Jag hoppas att min musik kan ge lite frid och sällskap, säger Johannes.
För att nå ut med sin musik i den hårda konkurrensen kommer han bland annat att medverka på en del julmarknader framöver. Det blir i år också minst två konserter i Avesta kyrka 21 december. Han har också gjort ett samarbete med Muddus hjortron och lanserat en egen glögg.
– Det känns jätteroligt att få samarbeta med Muddus. Jag trodde inte de skulle ha tid, men de hakade på direkt, säger Johannes.

Fakta Johannes Kotschy
Ålder: 39
Bor: Avesta
Sysselsättning: Sjunger in julen och kokar glögg för fulla muggar
Intressen: Bjällerklang, julkörer och träning
Lyssnar på: Talböcker och julmusik
Läser helst: Ljudböcker, just nu Lazarus
Aktuell: Med julskivan “December” som släpps 23 november

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 46 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS