ANNONS

Elvi Kärkkö, från Fagersta, gillar att fiska, och hon uppskattar Värlingen . “Men här har jag främst fiskat under sommaren tidigare”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Sjön Värlingen i Norbergs kommun får högt betyg av fiskeentusiaster

Vinter, is och fiske. Det är en uppskattad kombination för många och inte minst för de som besöker sjön Värlingen i Norbergs kommun
Ove Segelström är en av fisketillsyningsmännen och är på plats vid Värlingen nästan varje dag.
Tage Eriksson tycker att Värlingen är rena fiskeparadiset. “Det är så bra ordnat här”, säger han.

– Det här är ett fiskeparadis och det är så bra ordnat, säger Avestabon Tage Eriksson som tar en paus framför grillelden tillsammans med Leif Fagerström och Janne Norling som också är från Avesta och Ove Segelström från Spännarhyttan-Nyttans fiskevårdsförening.

Värlingen är en av de sjöar som Spännarhyttan-Nyhyttans fiskevårdsförening ansvarar för. Det är en put- and takesjö med regnbåge, röding, klarälvslax och öring. Runt sjön, som är 18 meter djup, finns 13 bryggor, grillplatser och fyra vindskydd. Sjön är lättillgänglig och har en handikappanpassad brygga liksom parkering.

Sedan 1980-talet har det planterats in regnbåge och öring och föreningen sätter i fisk allt eftersom de får in pengar genom fiskekort och medlemsstöd.
– För sex år sedan planterade vi in regnbåge, röding och öring och nu har vi också släppt i regnbåge, säger Ove Segelström som är en av dem som ansvarar för fisketillsynen.
– Jag åker hit alla dagar, förutom lördagar, säger han och berättar att föreningen planerar att bygga ut ytterligare vid sjön om de får tillstånd.

I förra veckan var det fortfarande vinterväder och strax intill grillplatsen finns också en värmestuga med kamin för den som vill äta matsäck och värma sig.
Ute på isen skvallrar ett och annat uppborrat hål om pågående pimpelfiske, men ingen fångst noterades under mitt besök.
– Nej, i dag har det inte varit ett napp, men nu ska vi prova på andra sidan sjön så får vi se, säger Tage Eriksson och går ut på isen tillsammans med Janne Norling.

En annan pimpelfiskare är Elvi Kärkkö från Fagersta och även hon berömmer tillgängligheten vid sjön.
– Det är jättefint ordnat med många bryggor och grillplatser. Jag brukar fiska här sommartid men nu ville jag testa vinterfiske också, säger Elvi Kärkkö och tillägger:
– Jag har dragit upp många fina fiskar här under sommaren, men idag har det inte blivit något.

För dagen är det lite gråkallt och vinterfiske kräver att man håller sig varm från topp till tå. Något som en frusen reporter kan konstatera. Men kyla är inget som hindrar Elvi Kärkkö.
– Nej, jag gillar vintern och jag åker ofta skidor. Däremot har jag svårt att få med några väninnor på pimpelfiske. Men fiske är en bra hobby, inte minst i dessa tider. Du är utomhus och kan hålla avstånd, säger Elvi Kärkkö och rycker lite i pimpelspöt.

Spännarhyttan-Nyhyttans fiskevårdsförening
Spn har hand om flertalet sjöar i Norbergsområdet, sjöarna ägdes tidigare av Surahammars bruk och arbetare vid Spännarhyttan hade fritt fiske där. När Spännarhyttan lade ner sin verksamhet på 80-talet bildades Spännarhyttan-Nyhyttans fiskevårdsförening.
Genom arrendering har fiskevårdsföreningen förvärvat fiskerätten i Målsjön, Värlingen med Kalven samt stora och lilla Toftsjön, Svarttjärn, Käringflyte, Bogärdet – Dammsjön och Smedsjön.
Fiske med dagkort innebär max tre ädelfiskar per dag och ett redskap per person.

Källa: SPN fiskevårdsförening

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS