ANNONS

Stig Dahlberg (närmast kameran) står inne i miniatyrvarianten byn Kristinedal. Med honom är Jack Printz som bodde i den riktiga byn och berättar om det i senaste Husby-Rocken.
Foto: John Leander

Sista Husby-Rocken publicerad

DALA-HUSBY/LÅNGSHYTTAN Årstidsskriften Husby-Rocken berättar om gamla Husby socken. Det började redan 1948 och ser ut att sluta med 2020-års nummer. Om inte nya krafter vill ta vid.

Att Husby-Rocken har en lång historia tydliggörs när man läser senaste numret med bland annat Långshyttan AIK-minnen från 1970-talet. Det vill säga från förr i tiden, men betydligt senare än när tidskriften började berätta om förr i tiden.

Naturligtvis innehåller det späckade numret också fler och äldre historier från Husby Socken. Som den om Kristinedal. Den forna byn som fanns i skogen söder om Vikarbyn och öster om Flinssjön. Byn upphörde i mitten på 1950-talet och resterna av den höll helt på att försvinna i skogen. Men idag är det en iordningställd minnes- och besöksplats med en tillhörande modellby i miniatyr.

Men hur blir det med de här berättelserna om förr i framtiden och varför tyder allt på att Husby-Rocken inte kommer att ges ut 2021?
– Jag har inte hört några som har sagt att de vill ta över, säger Stig Dahlberg, som ingår tidningens redaktionskommitté.

Å andra sidan har Husby-Rocken drabbats av ett uppehåll tidigare. Mellan 1948 och 1972 gavs den ut under Miles Söderbergs ledning.
Sen dröjde det till 1985 innan nästa nummer, då Otto Stjernqvist tog över som redaktör, på uppdrag av Långshyttans Brukshistoriska förening. Han fortsatte till 2007 och från 2008 har Stig Dahlbergs fru Margareta Dahlberg hållit i stafettpinnen som redaktör.

Men Margareta gick bort i augusti 2020 och Stig och de övriga i redaktionskommittén känner inte att de vill fortsätta längre.
– Vi är ju inte purunga, men jag hoppas att någon vill ta över. Det vore roligt om den finns kvar, säger Stig Dahlberg.

Till sist den oundvikliga frågan. Varför heter tidningen Husby-Rocken? Svaret har i alla fall inget med rockmusik att göra.
– Nej, namnet kommer från spinnrockstillverkningen ute i byarna i Husby socken, berättar Stig.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS