ANNONS

Olle Ferner är en av Landstinget Dalarnas kulturstipendiater. Han tilldelas 50 000 kronor för fängslande eskapader inom film och scenografi.
Foto: Privat

Sinnrikt domedagsäventyr

FALUN. Dalarna z Olle Ferner skapar världar. Animerade, musikaliska, verkliga, overkliga. Nu får han landstingets kulturstipendium. Och det filosofiska däremellan.

En lika lustiger som lömsk dans i bildlig balans. Olle Ferners prunkande plattform för konstnärliga gärningar är en hänryckande scen i 360 graders vidvinkelvurm. Den 39-årige multiartisten har nu utsetts till en av årets kulturstipendiater av landstinget, och erhåller därav 50 000 kronor i välmenande medel för att hålla det fritänkande flåset uppe.
– Jag sökte stipendiet för att kunna riva i gång och fortsätta arbetet med “Domedagsresonansen”, förklarar han.

– Det är en tv-serie med fysiska element som en pappersstad likväl som animerade inslag och spelgrejer. Jag har förberett det här länge och skrivit 700 sidor manus, vilket i slutänden kommer att resultera i 1 säsong med 10 stycken timslånga avsnitt, berättar Olle Ferner angående det projekt som nu kräver största professionell uppmärksamhet.
Musiken är i det både intellektuellt och känslomässigt kittlande verket av synnerlig signifikans.
– “Domedagsresonansen” låter ljud och musik agera vågmästare, det som styr gott och ont.
– Den berör industrialiseringen och hur de planerat världen efter ljud. Som helhet är det en skapelse som är både äcklig, bisarr och skev, men på ett universellt plan, utvecklar han.

På ett fyrverkeribetonat CV återfinns nuvarande passioner som Kid E Media, Bländverk, slagverkande i folkkära punkpistolerna Lastkaj 14, hip hop med rysligt nervsvajande Avsmak. Manusförfattare alternativt ljustekniker alternativt dubböversättare vid produktioner för “Idol”, “Humorgalan”, “Grammis”, “Sommarkrysset” och en hel del annat.
Tidigare meriter droppar glansiga glosor som Gröna Lund, Uppsala Stadsteater, Ruta Ett DVD AB, band som Enemy Is Us, Bad Habits, 21 Lucifers, Wicked Scarecrows, Inglorius Bastards. Och en hel del annat.
Han har hus och, inte minst, två döttrar.

Orka?
– Det är delvis därför jag sökte stipendiet, för att få möjlighet att riva av feta pjäser som den här fastän det egentligen inte går, skrattar Olle.
Stipendiet tillfaller den mångsysslande idékanonen för prestationer inom film och scenografi. Motiveringen från Landstinget Dalarna lyder “Med sprudlande kreativitet och breda kunskaper i visuellt berättande skapar Olle Ferner fantasieggande scenografier och animationer. Digital teknik blandas på ett nyskapande sätt med äldre, analoga och tidskrävande hantverk”.
– Det finns så mycket Hollywoodproduktioner, och jag har jobbat med den biten också.

Men det känns så mättat. Jag föredrar skruttet, att göra något fint av det fula, framhåller Olle.
– Jag gillar att bygga grejer, att skapa världar och att ha något jag kan göra själv, redogör han.
Och knyter en bjärt och kontrastrik rosett runt åtminstone en liten del av det egna kreativa manifestet.
– Jag vill berätta små mörka historier för folk, och ett ständigt skapande av olika slag är ett viktigt sätt för mig att inte bli uttråkad.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 44 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS