Familjen Rundblad skaffade pool efter ingående marknadsundersökning. Dottern Alice gillar att flyta runt på en av de stora badringarna.
Foto: Veronica Rigtorp

Simma lugnt i pool hemma

Familjen Rundblad har länge gått i poolfunderingar. År av förberedande kunskapsinhämtning har i sommar blivit verklighet.

Nedgrävd- eller ovanmarkpool har varit den stora frågan.
– Vi fick offert på nedgrävd pool, men det kändes alldeles för dyrt för vad vi ville lägga just nu och står påverkan på tomten ifall man skulle ändra sig, berättar Beata Rundblad.
Så valet föll på en ovanmarkpool , till att börja med.
– Vi slog till när vi hittade ett helt poolpaket med pool, värmare, reningsverk och en del tillbehör för cirka 35 000 kronor.

Stålpoolen på 5×3 meter har en ram av stål med en liner (poolduk) som innerdel. Poolen är 1,32 meter hög, och vattendjup på 1,20.
Underarbetet för poolen är viktigt och det påbörjades redan på vårkanten med utgrävning, utjämning med stenmjöl. Marken under poolen ska vara så plan som möjligt, så vattnet blir i våg, då det är stora krafter i görningen när vattnet fylls på.
Är den då ojämn så kan det bli mer tyngd åt ett håll, vilket ger stora påfrestningar på poolliner/ram med resultat att den kan gå sönder.

När linen ska i tipsar Beata om att ta det väldigt långsamt och fylla på det kalla vattnet i omgångar.
– Då gick vi i poolen och slätade ut linern för hand, och allt eftersom vattnet fylldes på, trycktes poollinern ut jämnt. Ett tidskrävande arbete. Men väl värt besväret, för veck kan göra att linern slits fortare.
– Lägg tid på att få det jämnt, vill man inte det är det bättre att skaffa hjälp med den delen, menar Beata.

Under tiden poolen fyllts upp med 16 210 liter vatten, är det dags att ansluta reningsverk och värme. Värmaren ställs upp till önskad temperatur, som i deras fall är 29 grader.
– Vår slutar värma när den kommit upp i önskad temperatur. Är det soligt och varmt kan det bli ännu varmare i poolen. Som mest hade vi i somras 32 grader, berättar hon.
Sedan är det dags för kemikalier, som finns i olika slag. Familjen Rundblad har valt klor. Det går att köpa till automatisk doserare, men Rundblads har valt att kolla vattenkvaliteten för hand med stickor och lägger i klortabletter efter hand.
– Ph-värdet är viktigt för att exempelvis kloret ska fungera, förklarar Beata.

Skötseln är en mindre vetenskap verkar det som, och Beata och maken Anders har läst sig till hur de ska göra. De håller koll på om vattnet ändrar färg, alla som badar tvättar sig i uteduschen innan de går i bassängen. Nästa år ska de köpa till uv-ljus som hjälper att rensa bort de minsta partiklarna.
För att minska värmeförlusten när ingen badar har de ett sommaromslag som ser ut som bubbelplast som flyter på vattnet. De har även ett allomslag, för natten, eller när de inte ska bada på hela dagen. Till vintern finns speciella kit som innehåller det man behöver vid vinterskötsel.
Till vintern töms bassängen till en viss nivå, så det inte ligger kvar vatten i pumpar och slangar.

Blev det som ni tänkt er “att vara med pool”?
– Ja, det tycker vi. Vi vuxna badar nästan mer än barnen, även om jag inte är någon badmänniska. Det är extra skönt att bada vid åtta-niotiden på kvällen, då upplevs vattnet som varmare.
Poolmonteringen gjorde de själva med hjälp av vänner, men det nybyggda däcket tog de hjälp av hantverkare med.
De är glada att de slog till och köpte när de gjorde. Andra som också tänkt köpa fick inte tag på pool och pooltillbehör, de var slutsålt på de flesta sidor.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS