ANNONS

Henrik Hansson jublar efter andraplatsen i World Press Photo-tävlingen,
Foto: Veronica Rigtorp

Silverjubel för Henrik Hansson

BORLÄNGE. Världens näst bästa sportfotograf heter Henrik Hansson. Det är klart efter att tävlingen World Press Photo avgjorts. – Jag kom tvåa, säger en sprudlande glad Henrik och firar med champange. Yrkesfotografen Henrik Hanssons bilder nominerades i år i såväl World Press Photo som i Årets bild. Statusladdade fotosammanhang. Och Henrik kammade hem pallplatser i båda.

Henrik Hansson jobbar som frilansfotograf, och främst i Dalarna. Hans dokumentationer med bildjournalistiken på högsta nivå ses bland annat i utställningar och flera utgivna böcker.
Energiknippet Hansson dyker upp överallt där ordet ”foto” är inblandat. Så sent som för ett år sedan visades Årets bild-utställningen i Borlänge tack vare Henriks och Lena Lagestams intensiva arbete i den nystartade föreningen Borlänge bildfestival.

Hansson har tidigare varit nominerad med bilder i tävlingen Årets bild, men 2021 i två kategorier – ”Årets sportbild” och ”Årets sportreportage”.
Kategorin ”Årets sportreportage” renderade Hansson en andraplacering och i ”Årets sportbild” en tredjeplacering. Henriks nominerade bilder visade snöbristen under Vasaloppet 2020.
Nu skulle man ju kunna tycka att Hansson redan vunnit högsta vinsten inom alla yrkesverksamma pressfotografers prestigetävling, bara genom nomineringarna, och dessutom med pallplatser.
Då kommer nästa överraskning, eller det kanske man inte ska kalla det, för Hansson är en bildjournalist i särklass.
Vilket visar sig i nomineringen till World Press Photo-tävlingen, som utser världens bästa bildjournalister.
– Det är jätteskoj och overkligt, sa Henrik Hansson om nomineringen i World Press Photo.

Svensk småstad, bridgeklubb och World Press Photo – det rimmar väl så där, funderar Henrik.
Men med magisk blick för journalistiskt berättande bilder rimmar det mer än väl.
”Faces of Bridge” heter Henriks prisade bidrag i World press photo-tävlingen i kategorin sport. Han har fotograferat bridgebilderna som en dokumentation av pandemin. Bilder som sedan visades hos Sveriges Television Dalarna.
Men det är inte bilder som kanske vanligtvis förknippas med sport, då Henrik fotograferat på en bridgeklubb i Borlänge.
– Jag hade på uppdrag publicerat min bild av pandemin för SVT Dalarna. Jag hade lobbat ut frågan på sociala medier om någon hade något att bidra med, och så hörde några kompisar av sig och tyckte jag skulle komma och fotografera bridge. De berättade att de hängt upp plexiglasskärmar, så att de skulle kunna spela.
– Det lät väl inte så upphetsande, men jag åkte dit. Och inte bara en gång utan fyra-fem besök blev det på bridgeklubben, förklarar Henrik.

Han fascinerades av speglingen i plexiglaset, där han kunde fånga blickar och uttryck. Det är ju som Henrik tidigare sagt ”ingen sport med yviga hockeygester, folk som jublar och skuttar och bollar som far fram och tillbaka”.
Här visas också hans outtröttliga intresse i att investera mycket tid i sina projekt, att tid är avgörande och inte minst vinnande.

bridge foto henrik hansson

bridge foto henrik hansson

bridge foto henrik hansson

World Press Photo
Henrik Hansson kom tvåa i World Press Photo, kategori sport, med sin åtta bilder som är en dokumentation av bridge spel i pandemitid.
World press photo är en av världens mest prestigefyllda fototävlingar.
Bara att vara nominerad i World Press Photo är en vinst. World Press Photo har i år nominerat 45 fotografer från 28 länder, i en tävling där 4 315 fotografer från 130 länder deltog med totalt 74 470 bilder.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS