Silvergruvan i Säter kan återöppnas

SÄTER. Prospekteringsföretaget som letar efter en zink och silvergruva utanför Säter hoppas med nya borrningar på att återstarta sveriges äldsta silvergruva.

Prospekteringsbolaget Iekelvare minerals som ägs av kanadensiska Boreal Metals Corp förlänger undersökningstillstånden Gumsberg nummer 6, 7 och 8 efter de rika borrfynden vid gamla Östra Silvbergsgruvan.
En rad diamantborrningskampanjer har genomförts och resultaten är så goda att prospekteringsbolaget kommer att göra en första resursberäkning och på nytt utvärdera hela projektet tillsammans med övriga Gumsbergsinmutningar:
“Detta för att vidare definiera storlek och förlängningar på de redan påträffade mineralfyndigheterna, för skapandet av en mineralresurs, samt fortsätta generera nya prospekt inom dess närområde utifrån den nya geologiska modellen som tagits fram av bolaget”.
Nya borrningar kommer att starta efter Bergsstatens prövning syfte att bevisa att de historiska gruvorna Vallberget-Loberget, Gumsgruvan samt Östra Silvbergsgruvan hänger samman och förhoppningen är att man har hittat en större brytvärd fyndighet.
“Detta för att utvidga mineraliseringama både i horisontalled samt på djupet för att kunna sammankoppla mineraliseringarna Gumsgruvan,Vallberget-Loberget samt Östra Silvberg till en större kontinuerlig mineralfyndighet, som årets prospekterigsresultat visar på, och därmed kunna ansöka om bearbetningskoncession för en framtida gruva inom området”, skriver bolaget i sina ansökningar om förlängda undersökningstillstånd.
– Vi är glada att se att den nya Östra Silvberg South upptäckten fortsätter att uppvisa högkvalitativ silver-zink-blymineralisering. Borrning hittills i denna zon har konsekvent gett träffar från ytnära till ungefär 250 meter ner. Den nya upptäckten på Gumsberg är öppen i alla riktningar. Vi är förväntansfulla över vad ytterligare avgränsande borrningar kan leverera , säger Patricio Varas, VD för Boreal.
Gumsberg-projektet består av sju projektmålområden i Bergslagen på totalt 18 300 hektar med över 30 historiska gruvor mellan Säter och Ludvika/Smedjebackens kommuner.
Boreals mineraliseringen vid Gumsberg bröts från 1400-talet till och med tidigt 1800-tal och Östra Silvbergsgruvan bröts fram till 1920 och var största silvergruvan i Sverige mellan 1250 och 1590 då Sala silvergruva blev störst.

Publicerad i  Annonsbladet Dalarna, Hedemora /Säter v42

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS