ANNONS

Anki Rooslien och Göran Hoffman hoppas på många kryss för att kunna ta plats i kommunfullmäktige efter höstens val. De efterlyser lite mer visioner och framåtanda i arbetet med att utveckla Hedemora.
Foto: Mikael Eriksson

Siktet inställt på kommunfullmäktige

HEDEMORA. Anki Rooslien och Göran Hoffman har siktet inställt på kommunfullmäktige. Detta trots att de av sitt parti, socialdemokraterna, placerats utanför valbar plats.

Anki Rooslien har under de två senaste mandatperioderna som ordförande för bildningsnämnden haft ett av de tyngsta politiska uppdragen i Hedemora. Hon har dessutom varit ledamot av kommunens högst beslutade organ, kommunfullmäktige.
Inför höstens val till kommunfullmäktige blev hon av sitt parti, socialdemokraterna, placerad på plats 40 på valsedeln, ett rejält steg ned jämfört med valet 2014 då hon hade plats 14.
Även hennes partikamrat Göran Hoffman har petats nedåt på valsedeln. 2014 återfanns han på plats 17, inför höstens val har han fått plats 21.

Vid valet 2014 fick socialdemokraterna 13 av de 41 platserna i kommunfullmäktige. Det gör att de båda har placerats utanför det som kan beskrivas som valbar plats. Men nu gör de gemensam sak och sätter sin tilltro till att tillräckligt många ska välja att kryssa dem i höstens val så de ska få varsin plats i kommunfullmäktige.
– Politiken i Hedemora är trött, lite mer visioner och framåtanda skulle inte skada, säger Göran Hoffman och får medhåll av Anki Rooslien som tillägger att det är ett kortsiktigt tänk.
Anki Rooslien jämför det med att köra bil och bara se fram till motorhuven.
– Vi vill blicka framåt, se till nästa korsning, säger hon.
– Man måste våga satsa och tänka långsiktigt, säger Göran Hoffman.

De säger att Hedemora som kommun står bra rustad inför framtiden.
Göran Hoffman, arbetar till vardags som IT-chef inom kommunen, säger att han vill se en mer öppen diskussion mellan politiker och tjänstemän, att politikerna måste släppa in tjänstemännen. Samtidigt måste tjänstemännen vara lojala med de som bestämmer.
– Vi måste olja upp den kommunala verksamheten.
Han säger att med sin position så har han en bra överblick över vad som funkar och inte funkar.

Göran Hoffman vill att rådhuset töms och kommunledningen flyttar in i Tjädernhuset.
– Vi måste ha närvarande chefer som finns mitt i verksamheten.
En hjärtefråga för honom är att arbeta för att få ned sjukskrivningstalen. Kommunens vikariekostnader motsvarar i dagsläget runt 80 heltidstjänster, där finns stora kostnader att spara på.
Göran Hoffman citerar Richard Branson när han säger att det är viktigt att de anställda mår bra, mår inte de bra mår heller inte kunderna bra.
– Digitalisering och effektivisering är också något som ligger mig varmt om hjärtat, säger han.

Anki Rooslien vill att dialogen mellan Hedemoraborna och de förtroendevalda ska utvecklas. Minst en gång per år ska det vara lokala samtal med fokus på det som är viktigt för den framtida planeringen av Hedemora. Hon ser byggandet av bostäder som en ödesfråga. Får man inga bostäder blir det ingen inflyttning och således ingen ny arbetskraft till företagen, det leder i sin tur till minskade skatteintäkter och till slut att servicen blir sämre. I linje med hennes uppdrag som ordförande för bildningsnämnden finns bland hennes hjärtefrågor att ge barn och ungdomar utbildning och fritidsaktiviteter som gör dem rustade att möta vuxenlivet. Skolan brottas med ekonomiska problem, mellan 15 och 20 miljoner kronor fattas. Anki Rooslien säger att skolan det i Hedemora finns fler barn än vad skolan har resurser till.
– Ska vi ha alla byskolor kvar måste vi vara beredda att betala för det.

Göran Hoffman säger att politikerna varit rädda för att snacka om nedläggningar av skolor för att komma till rätt med ekonomin.
– Vi måste våga ta beslut och stå för dem. Det handlar om att ta ansvar.
– Jag vill inte lämna när vi börjat ett arbete med att förändra skolan. Jag vill vara med i det fortsatta arbetet, slår Anki Rooslien fast.
Båda poängterar att de är socialdemokrater och kommer att jobba utifrån den ideologin.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Säter) vecka 31 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS