Sifferbo teater är tillbaka med Isbjörnarna – en svart komedi

Sifferbo teater repeterar just nu Isbjörnarna av Jonas Gardell. Från vänster Inger Hedberg (Gertrud), Peter Östberg (regissör), Kicki Bergman (mamman Ilse), Marlen Sunna (producent), Greger Tegelberg (sonen) och Yvonne Göransson ( Solveig).
Foto: Veronica Rigtorp
SIFFERBO. Sifferbo teater har haft ett lite längre uppehåll. Nu är de tillbaka, den här gången med en del nytt blod i ensemblen, och det repeteras för fullt.

Den 13 mars är det premiär för Isbjörnarna. Dom har letat ganska länge efter en passande pjäs, till slut hittade dom Isbjörnarna av Jonas Gardell. En svartkomedi, som lockar både till skratt och eftertanke.
– Du gör precis som mamma, säger Solveig, spelad av Yvonne Göransson, och tittar på Gertrud, spelad av Inger Hedberg.
Det repeterias för fullt i Sifferbo bystuga. Sedan november har man varit i gång, och redan nu sitter mycket av texten.
De två kvinnorna spelar ut scenen, som är en del av andra akten.
Regissör Peter Östberg går in med tips och idéer till förbättringar.
– Vi tar det igen från början, säger han och alla går av scenen.
I Jonas Gardell pjäs Isbjörnarna möter publiken Ilse. En äldre ensamstående pensionär som har bjudit hem sina vuxna barn till sin födelsedag. Mamma Ilse favoriserar sonen i familjen och avundsjuka från döttrarna Solveig och Gertrud har tydligt präglat deras personligheter. Sonen som är författare skriver böcker där han likställer sin mamma med ett monster. Trots detta kan Ilse inte låta bli att glorifiera sonen och vara stolt över att han har blivit känd och lyckats i livet.
Solveig har i vuxen ålder nästan slutat hoppas på att mamman verkligen ska förstå att sonen inte älskar henne, men bryr sig ändå om henne och försöker. Eftersom hon har placerat sig själv högre än Ilse i status ser hon nu ner på Ilse och tycker mest synd om henne.
Den andra dotter Gertrud försöker desperat ställa sig in hos mamman och vill gärna ta sonens plats som mammas favorit. Istället för att ha genomskådat Ilse likt Solveig har Gertrud istället börjat ta efter mammans beteende i ett försök att bli omtyckt och accepterad.
Sonen som inte har hört av sig på flera år är fysiskt frånvarande under hela pjäsen, men dyker hastigt upp på TV i en intervju om sin nya bok.
Enligt manuset utspelar sig det hela i ett kök, och det har Sifferbo teater tagit fasta på, men på ett föredömligt avskalat sätt, med lite rekvisita, där skådespelarna istället får synas.
Det kräver också mer att skådisarna, något de klarar galant.
Men isbjörnarna då ? Är det känslokylan från Ilse

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Känns det fel att kasta något som kunde återanvändas? Varje år kastas många tusen ton byggmaterial av företag och privatpersoner. Nu finns det ett alternativ, en återbyggdepå.
Lars-Erik Nilsson får ta emot Borlänge kommuns miljöpris 2020 för sitt mångåriga arbete med naturvård.
Ett minst sagt ungt IBF Borlänge ska spela i den näst högsta innebandyserien kommande säsong. Ett lag som tappat ett helt gäng spelare och där alla utom två är födda på 2000-talet.