ANNONS

Sifferbo teater repeterar just nu Isbjörnarna av Jonas Gardell. Från vänster Inger Hedberg (Gertrud), Peter Östberg (regissör), Kicki Bergman (mamman Ilse), Marlen Sunna (producent), Greger Tegelberg (sonen) och Yvonne Göransson ( Solveig).
Foto: Veronica Rigtorp

Sifferbo teater är tillbaka med Isbjörnarna – en svart komedi

SIFFERBO. Sifferbo teater har haft ett lite längre uppehåll. Nu är de tillbaka, den här gången med en del nytt blod i ensemblen, och det repeteras för fullt.

Den 13 mars är det premiär för Isbjörnarna. Dom har letat ganska länge efter en passande pjäs, till slut hittade dom Isbjörnarna av Jonas Gardell. En svartkomedi, som lockar både till skratt och eftertanke.
– Du gör precis som mamma, säger Solveig, spelad av Yvonne Göransson, och tittar på Gertrud, spelad av Inger Hedberg.
Det repeterias för fullt i Sifferbo bystuga. Sedan november har man varit i gång, och redan nu sitter mycket av texten.
De två kvinnorna spelar ut scenen, som är en del av andra akten.
Regissör Peter Östberg går in med tips och idéer till förbättringar.
– Vi tar det igen från början, säger han och alla går av scenen.
I Jonas Gardell pjäs Isbjörnarna möter publiken Ilse. En äldre ensamstående pensionär som har bjudit hem sina vuxna barn till sin födelsedag. Mamma Ilse favoriserar sonen i familjen och avundsjuka från döttrarna Solveig och Gertrud har tydligt präglat deras personligheter. Sonen som är författare skriver böcker där han likställer sin mamma med ett monster. Trots detta kan Ilse inte låta bli att glorifiera sonen och vara stolt över att han har blivit känd och lyckats i livet.
Solveig har i vuxen ålder nästan slutat hoppas på att mamman verkligen ska förstå att sonen inte älskar henne, men bryr sig ändå om henne och försöker. Eftersom hon har placerat sig själv högre än Ilse i status ser hon nu ner på Ilse och tycker mest synd om henne.
Den andra dotter Gertrud försöker desperat ställa sig in hos mamman och vill gärna ta sonens plats som mammas favorit. Istället för att ha genomskådat Ilse likt Solveig har Gertrud istället börjat ta efter mammans beteende i ett försök att bli omtyckt och accepterad.
Sonen som inte har hört av sig på flera år är fysiskt frånvarande under hela pjäsen, men dyker hastigt upp på TV i en intervju om sin nya bok.
Enligt manuset utspelar sig det hela i ett kök, och det har Sifferbo teater tagit fasta på, men på ett föredömligt avskalat sätt, med lite rekvisita, där skådespelarna istället får synas.
Det kräver också mer att skådisarna, något de klarar galant.
Men isbjörnarna då ? Är det känslokylan från Ilse

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS