ANNONS

Här dras AvRut in i transportvagnen på en kälke. Hon färväntas också bli stammoder i Rumäniens skogar.
Foto: Avesta kommun

Sex Avestavisenter har rest mot friheten

AVESTA För en dryg vecka sedan lastades sex visenter från Avesta Visentpark för en resa till Rumänien. Senare kommer djuren att släppas ut i frihet i bergen i Karpaterna.

Den 577 kilo tunga tjuren AvLeif var den sista som lastades in i transportvagnen.
Foto: Avesta kommun
Fyra kvigor, en ko och tjuren AvLeif, en bjässe på 577 kilo, lastades på en jättelik djurtransport som rullade ut från Avesta till Rumänien där de ska förvildas. Lastning och transport hade föregåtts av många och långa förberedelser och kontroller av djuren.
Förra fredagen var det dags och djuren sövdes ner innan en sista kontroll och därefter drogs de in i transportbilen där de väcktes upp. Allt övervakat av veterinär och visentparkens många skötare.
Ett tv-team från SVT:s Mitt i naturen fanns också på plats under lastningen av visenterna. Deras material ska bli ett program om visenterna som planeras att visas hösten 2022.
Organisationen Rewilding Europe står bakom projektet som syftar till att utrotningshotade djur blir fler och kan återbördas till det vilda livet. En av grundarna är fotografen och författaren Staffan Wistrand som också fanns på plats då de sex djuren lastades in i transportvagnen.
I en kommentar på kommunens hemsida säger han bland annat att Avesta är en hjältekommun som ägnar sig åt det här arbetet.
– Men samtidigt kan man väl tycka att det inte är ett ansvar som Avesta bör ta själv utan det här borde kommunen ha stöd både nationellt som från Europa i stort, säger Staffan Wistrand.
Diskussioner pågår också om att EU ska förse bland annat Avesta med medel för att kunna fortsätta sitt betydande avelsarbete.
Det är fjärde gången som Avesta bidrar till att öka antalet frilevande visenter i bergsområden i samarbete med olika organisationer, bland annat med WWF. Sedan tidigare finns redan ett tjugotal Avestavisenter utsläppta i området.


Visenten i Avesta

I början av 1900-talet fanns bara ett tiotal fritt levande visentdjur kvar i Europa. Det fick familjen Johnson som på sin tid drev stålproduktion i Avesta, att ta omhand några djur och grunda parken. Visenten blev också företagets logotype. Sedan början på 2000-talet äger Avesta kommun parken och har tagit visenten som sin kommunala logotype.
Avesta Visentpark är en av Europas främsta avelsstationer för bevarandet av den utrotningshotade visenten – Europeisk bison.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS