ANNONS

Håller i Setras stora satsning i Långshyttan gör Anna-Lena Gull, Kjell Lilletjernbakken och Axel Sternö. Fullt utbyggd kommer satsningen att medför runt 60 nya arbetstillfällen till bygden.
Foto: Mikael Eriksson

Setras satsning ger nya jobb i bygden

LÅNGSHYTTAN. Trä ersätter stålet när Långshyttans framtid nu formas. Bygden tillförs ett 60-tal nya arbetstillfällen i den satsning som Setra ska göra under några år.

Kloster i Långshyttan lever vidare. Stålet som varit det som livnärt Långshyttan under fler hundra år har dock ersatts med trä. I lokaler där det tidigare producerats precisionsvalsade rostfria band kommer nu olika former av limmat trä att produceras.
– Vi bygger Sveriges största träindustricentrum, säger Kjell Lilletjernbakken, platschef för Setras anläggning i Långshyttan.

I början av året kom beskedet att Setra köpt Outokumpus anläggning i Långshyttan. Och då kom även beskedet om den satsning som Setra avsåg att göra. Då pratades det om 20 nya arbetstillfällen i ett första steg. Nu när man kommit en bit på väg så handlar det om betydligt fler arbetstillfällen än så.
– När det är fullt utbyggt har vi fördubblat antalet anställda från dagens 60 till 120.

Intresset är stort kring satsningen. Kjell Lilletjernbakken säger att det är många som har sökt jobb hos dem. Innan semestern drog igång hade han räknat ihop att det var runt 120 personer som skickat in jobbansökan, och under juli har ytterligare ansökningar kommit. Man har dock valt att ta in anställda i en försiktig takt.
– Vår plan är att ta in en nyanställd per månad så att vi på ett bra sätt skall kunna ta hand om dem.

Förutom att det innebär ett stort antal nya arbetstillfällen så för satsningen även med sig att omsättningen kommer att öka.
– Vi kommer att öka omsättningen brutalt, säger Kjell Lilletjernbakken utan att för den skull gå in på några siffror.

Setras satsning kan bästa beskrivas som en trestegs raket.

Det första steget är investeringen i en ny CNC-maskin. Med den maskinen ska limträbalkarna kunna anpassas än mer till kundens behov. Bland annat kommer hålen för bultar att kunna borras upp redan innan balken lämnar fabriken i Långshyttan. Som det är nu borras dessa hål upp ute på plats hos kunden.
Steg två är byggandet av komponentfabriken som ska tillverka komponenter till dörrar och fönster. Det tredje steget är en KL-fabrik och där KL står för korslimmade träskivor.

Tittar man på den produktionsvolym som de tre enheterna kommer att leverera när allt är fullt utbyggd så svarar KL-sidan för den största delen. Av den sammanlagda volymen på runt 200 000 kubikmeter årligen så kommer KL att stå för hälften medan limträ och komponentfabriken kommer att stå för en fjärdedel var.

Såväl Kjell Lilletjernbakken som Axel Sternö och Anna-Lena Gull hyllar Setras personal.
– Vi har en trogen och engagerad personal som uträttar underverk varje dag, säger Kjell Lilletjernbakken.
Han konstaterar också att de presterar i världsklass. Just den kompetens och erfarenhet som personalen besitter är en av förklaringarna till att Setra valde att förlägga satsningen i Långshyttan. En annan förklaring är att där även fanns en lokal som passade Setras behov.
– Outokumpu har varit väldigt tillmötesgående när det gäller lokalerna, de har gjort det väldigt proffsigt, säger Kjell Lilletjernbakken.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 33 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS