ANNONS

Valborg är överlycklig över sin nya lägenhet i Hedemora. Hon är en av många äldre som velat och vill byta sina villor mot en mer anpassad bostad.
Foto: John Leander

Seniorlägenheter klara i centrala Hedemora – blev upptagna direkt

Nu står de klara, tolv anpassade lägenheter för boende som är 65 år och äldre. Ett viktigt syfte med byggprojektet är att få igång flyttkedjan i Hedemora kommun.

– Det är så fin utsikt. Jag tycker att det är underbart. Det är min dröm.
Valborg Rybaksell står på loftgången utanför sin dörr till den nya lägenheten på Landsgatan i Hedemora. Hon spanar mot öster och Dalälven i det avsnitt där den kallas Håvran.
Hon ska bo här en våning upp. En hiss har precis installerats och allt verkar perfekt tycker hon.
– Jag flyttar hit från en villa i Svedjan. Jag ville flytta innan mina barn säger ”Nu mamma lär du flytta”, säger Valborg, som själv beskriver sig som för gammal för att bo kvar i villa och för pigg för äldreboende.

Det hon beskriver är också huvudskälet till att det nu står tolv lägenheter klara. Inte minst har man från kommunens sida velat få igång den så kallade flyttkedjan som kort innebär att äldre flyttar ut från villor så att nya generationer får möjlighet att flytta in.
Därför har kommunen tagit hjälp av Statens Bostadsomvandling AB (SBO) för att genomdriva projektet med de tolv seniorlägenheterna.

SBO är ett statligt bolag vars uppgift är att tillsammans med kommuner omvandla befintliga fastigheter till ny användning. I hög grad till anpassade lägenheter för äldre.
Hedemorabostäders VD Erik Kristiansson förklarar hur det har gått till i Hedemora.
– SBO har köpt fastigheterna för en krona, sen har de investerat i fastigheterna för 28 miljoner. Efter det hyr vi tillbaka alla lägenheter. En värderingsman från SBO konstaterar att värdet egentligen är mer än tio miljoner mindre än investering. SBO gör en förlust men har ett uppdrag att möjliggöra det här. Vi skulle inte ha råd att görs det här själva. Så det är en slags sponsring från staten.

Bevis på att efterfrågan är stor för seniorlägenheter i Hedemora lätt inte vänta på sig. Alla blev snabbt upptagna före inflyttning. Och de som flyttar in har enligt Erik Kristiansson dragit ytterligare en vinstlott på köpet.
– Det är nästan nyproduktion, men inte nyproduktionshyra.

De nya seniorbostäderna invigdes med en klassisk bandklippning. SBO:s VD Ann Eriksson håller i saxen. Hedemorabostäders VD respektive ordförande Erik Kristiansson och Mikael Gotthardsson (C) håller i bandet. Foto: John Leander
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS