ANNONS

Seniorgänget böjer rör vid längdåkningsspåren i Åsbo. Det är i sluttampen av arbetet inför en ny och mer lättjobbad säsong i konstsnöspåren.
Foto: John Leander

Seniorgänget fixar tät konstsnökanonad till skidspåret

Det har varit slitsamt att dra slangar mellan snökanonerna längs Åsbos skidspår. Men nu blir det ändring på det när ett engagerat gäng fixar så att konstsnön sprutar med tätare mellanrum.

Fyra män som går under namnet seniorgänget har jobbat intensivt varje torsdag sedan maj med att placera ut rör, nya ventiler till snökanoner och med att förankra rören ordentligt i marken.
Nu är det den sista torsdagen och det regnar oavbrutet, så det kommer inte bli någon mysig fikapaus i skogsbacken den här dagen.
Men Ola Lindbäck, Wolfgang Streith, Stig Hägglund och John Sivars är ändå vid gott mod. De lyfter av rör från ett släp och börjar jobba med en ny grunka som de kan böja rören med efter behag. När de är klara kan de luta sig tillbaka och invänta en ny vinter bland längdspåren.

Längdspåren i Åsbo i Avesta är populära och förutom lokala skidåkare används dem av många som kommer långväga ifrån. Ett skäl till det är den välpackade konstsnön som finns här år efter år. Men mycket arbete ligger bakom att det är så. Ola Lindbäck berättar:
– Tidigare när det blir tillräckligt kallt har vi sprutat vi snö dygnet runt några dagar. Sen har vi fått lov att flytta 100 meter långa slangar till nästa ställe längs spåret.
Men inför den här vintern ska det alltså bli ett enklare arbete längs det fyra kilometer långa spårsystemet. Det är de nya ventilöppningarna som är tricket.
– Ja, nu kommer vi kunna spruta snö mycket tätare, på var 30:e meter. Då behöver vi inte heller ha lika långa och tunga slangar att flytta. Så det kommer bli lättjobbat, säger Ola.

Men förarbetet har förvisso varit ett långvarigt gnet, men enligt seniorgänget har det bara varit trevligt.
– Jodå, vi har varit här tre timmar varje torsdag, skruvat och monterat lite och druckit kaffe i solen, säger Ola och tittar upp mot den gråregniga himlen.
– Kanske inte just idag då, säger han och ler i väntan på snöpackade, lättarbetade vinterdagar i Åsbo.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS