ANNONS

Vivi Båvner är alltid redo, både med jobb och i Norbergs scoutkår.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Scoutlivet är ingen lek men roligt och lärorikt “Främst handlar det om att klara sig i naturen”

Scouting är livet hela livet. Det intygar Vivi Båvner som har varit engagerad i scouterna sedan barnsben och är ledare i Norbergs scoutkår sedan två år tillbaka.

Under åren har Vivi Båvner hunnit med många läger och arrangemang vilket ger avtryck.
Kaniner finns det gott om hos familjen Båvner och här visar Vivi upp en av dem.
– Det är fullt upp under helgerna och intresset ökar. Nu har vi många scouter i nedre tonåren och det är jättekul, säger hon.

Vi träffas i Karbenning där Vivi Båvner bor med maken Nils, två barn och många kaniner. Vi skrev om Vivi Båvner även i förra veckans Annonsblad men då i hennes roll som utvecklingsledare för Leader Bergslagen. Nu gör hon betydligt mer än så och scoutlivet har en stor plats i både hennes och familjens liv.
– Scouterna kan du vara med i från årskurs två upp till vuxen ålder. Nu har vi haft äventyrsscouting då vi kryper i grottor i Västmanland och det är både kul och spännande, säger Vivi Båvner.
Hon har rötterna i Stockholm där hon bodde innan flyttlasset gick till Norberg 2010. Anledningen var att hon träffat blivande maken Nils som då skulle börja på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Engagemanget för scouterna tog Vivi Båvner med sig och hon fann sin plats i Norberg.
– Det var så välkomnande här och det kändes jättebra, säger Vivi Båvner och fortsätter:
– Jag har en utbildning i värdebaserat ledarskap och har till och med fått en utmärkelse av kungen i form av en kompassnål. Det är jag stolt över.
Vivi Båvner säger vidare att som ledare måste man åka på ledarskapskurser och samtidigt blir det en personlig utveckling.

Vad handlar scoutlivet om?
– Främst handlar det om att klara sig i naturen. Att bo i tält, elda, kartläsning och inte minst att hålla modet uppe. Det handlar också om att vara en juste kompis och sen är det bra med digital detox. Att komma ut och öva på att klara sig utan att vara uppkopplad.
Scoutrörelsen är över 100 år. En scout söker sin tro och för Vivi Båvner handlar det om att värna naturen.
– Att lära sig ordning och reda och att inte lämna spår efter oss i naturen. En styrka är att scouter får ett tidigt ansvar, säger hon och fortsätter:
– Vi är tydliga med att det inte är en lek och vi använder oss av riktiga verktyg, som exempelvis en yxa, och vi gör också riktiga saker. Men det är alltid någon ansvarig med.
Norbergs scoutkår är en liten kår med 20 scouter och Vivi Båvner kommer från en kår i Stockholm med 200 scouter.
– Men här har vi en minimiavgift på 150 kronor till skillnad från kåren i Stockholm där avgiften är 800 kronor.

Intresset för scouterna ökar och att det finns ett behov märks i Norberg.
– Avesta scoutkår har ju lagts ner och det behövs engagerade ledare om det ska fungera. Nu har vi scouter som åker från Avesta till oss i Norberg och det vore jättekul om Avesta scoutkår kunde återuppstå.
Vivi Båvner konstaterar att alla är ju inte sportintresserade och i scouterna är det lika mycket tjejer som killar. Även när det gäller HBTQ-frågan är scouterna i framkant.
– Norbergs scoutkår har också en ung ordförande i Johannes Lönn Stråhle som är 18 år. Han har varit med i scouterna sedan barnsben.
Vivi Båvner berättar att de gör mycket kul och för ett par helger sedan hade de faktiskt en spelhajk, ett överlevnadsspel i Minecraft. Scoutkåren har internationella LAN då man chattar med andra scouter världen över. Jota-Joti är en virtuell jamboree likt ett stort läger som sker över internet eller via radiosignaler och som alltid genomförs den tredje helgen i oktober.
– Jag vill att unga i Norberg ska ha en meningsfull fritid med närvaro av vuxna.

Vad händer närmast i tid?
– Den 12 november blir det Novembernatta som är en patrulltävling i Västerås. Sen blir det en simhajk för att kolla simkunnigheten och därefter en avslutningshajk och slutligen en filmhajk i december, säger Vivi Båvner och ler.
Det händer mycket i Norbergs scoutkår som engagerar både ledare och scouter i alla åldrar.

Verkat i över 100 år
Sveriges första scoutkår var Riddarpojkarna i Göteborg som startade 1910. Två år senare bildades Sveriges Scoutförbund (SS) där Ebbe Lieberath blev den förste scoutchefen. Under det tidiga 1900-talet startade också både Frälsningsarmén (1916) och Missionskyrkan (1931) scoutverksamhet, där det kristna inslaget var i fokus. Inom nykterhetsrörelsen startade NTO scoutverksamhet 1927 och IOGT startade 1928.
Scouterna finns för att barn och unga har rätt till en rolig och meningsfull fritid. I scouterna lär sig unga människor att förstå inkludering, demokrati och ledarskap och hur man kan leda sig själv och sin grupp.

Källa: scouterna.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS