ANNONS

Moa Hedström Waldén, kultursamordnare och initiativtagare till conventet.
Foto: Rebecca Linder

Sätter spelkulturen i fokus

AVESTA. Nu i helgen, 26-28 oktober, arrangeras Avesta Con, för andra året i Verket. Det är ett convent för E-sport, rollspel, Cosplay och Lajv.

– Det ska bli spännande och vi ser mycket fram emot helgen, säger Moa Hedström Waldén, kultursamordnare och initiativtagare.
Conventet arrangerades för allra första gången förra året och tanken var att börja bygga upp ett convent från grunden och att det ska vara ett stort convent fast i litet format.
– Satsningen på spelkulturen är det primära och vi har inget som helst vinstsyfte med det hela, säger Mattias Moréus från föreningen ArCon i Falun som i år är medarrangör tillsammans med Avesta kommun.

De hoppas kunna locka såväl barn som ungdomar och vuxna till conventet. Både aktiva utövare men även personer som kanske är nyfikna på olika spelkulturer och de som har barn som sysslar med det men själva knappt vet vad det handlar om.
– Förra året blev väldigt lyckat och vi hade ungefär 350 besökare under den helgen. Får vi lika många i år så blir vi väldigt glada, säger Moa Hedström Waldén.
Fokus ligger precis som förra året på E-sport, rollspel, Cosplay och Lajv. Nytt för i år är att de arrangerar Dalamästerskapen i Cosplay i samband med conventet.
– Vi startade upp DM i Cosplay i Falun förra året och i år kändes det som en bra möjlighet att ha det här i Avesta, säger Mattias Moréus.

Tävlingen går till så att man visar upp sin dräkt som man har skapat på en scen och en jury med tre personer kommer sedan att bedöma hantverket.
– Syftet med tävlingen är att lyfta det lokala Cosplay-byggandet och ettan till trean kommer att vinna pris, säger Mattias Moréus.
På kvällen rensas golvet i Rosthuset för att göra plats för Cosplay-bal. Under helgen blir det också många andra aktiviteter. Det finns brädspel och tv-spel som man kan spela på plats. Qlturhuset finns på plats med VR-spel, det finns möjlighet att testa på rollspel och e-sport.

Legobyggande och pärlplatteskapande blir det också när man vill ta en paus från spelandet. Det blir föreläsningar och workshops och en hel del musikframträdanden med Kulturskolan och Sjöviks folkhögskola.
– Musiken är en viktig del i i stort sett all spel- och kulturverksamhet. Dessutom är Avesta en bra musikstad med många duktiga musiker vilket vi vill lyfta, säger Moa Hedström Waldén.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 43 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS