ANNONS

“Företag i Dalarna måste ha goda förutsättningar att transportera varor och tjänster. För att stärka regionens kompetens kring infrastruktur tillför vi ytterligare en miljon till Regionala utvecklingsnämnden i budgeten 2022”, säger regionråd Birgitta Sacrédeus (KD).
Foto: Region Dalarna

Satsning för att hela Dalarna ska leva

DALARNA. Region Dalarna satsar nya pengar på hela länets utveckling och infrastruktur. I budgeten för 2022 tillförs totalt sex miljoner extra som Kristdemokraterna räknar med att på sikt ska leda till fler arbetstillfällen i Dalarna.

– En så här stor enskild ekonomisk satsning på regional utveckling har vi inte gjort sen vi gick från att vara landsting till att bli en region. Det här är väl prioriterade pengar för ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Det leder i förlängningen till fler arbetstillfällen och att hela Dalarna kan leva, säger regionråd Birgitta Sacrédeus (KD).
Dalarna är Sveriges fjärde största exportlän med många företag som agerar på en global marknad. Därför anser Kristdemokraterna att det är nödvändigt med en bättre transportinfrastruktur i länet, skriver man i ett pressmeddelande.
– Företag i Dalarna måste ha goda förutsättningar att transportera varor och tjänster. För att stärka regionens kompetens kring infrastruktur tillför vi ytterligare en miljon till Regionala utvecklingsnämnden i budgeten 2022, säger Birgitta Sacrédeus (KD).
– Bättre förutsättningar för gods- och persontransporter, med bra kopplingar till omvärlden, är avgörande för att lösa den framtida kompetensförsörjningen. Vi måste ha en infrastruktur som håller måttet, säger Sacrédeus.

Dessutom satsar regionens styre fem extra miljoner på bidrag till olika aktörer som bidrar till Dalarnas utveckling.
– Det kan bland annat handla om aktörer som främjar innovation eller digital- och klimatneutral omställning. Konkreta exempel där Region Dalarna redan idag ger verksamhetsbidrag är till ALMI, Visit Dalarna, Coompanion med flera. I förlängningen leder det här till fler arbetstillfällen i Dalarna, säger Sacrédeus.
I stället för projektmedel önskar många regionala aktörer verksamhetsbidrag – för att få mer långsiktiga planeringsförutsättningar och slippa betungande projektadministration.
– Många aktörer som jobbar med Dalarnas utveckling gör ett fantastiskt jobb. Region Dalarnas finansiering av dessa aktörer sker främst genom projektfinansiering av enskilda projekt, men nu utökar vi överenskommelser kopplade till rena verksamhetsbidrag. Det ger oss större möjligheter på lång sikt, säger Birgitta Sacrédeus.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS