ANNONS

Jonas Almquist vill satsa på affärsfastigheter där det finns möjligheter att kunna utveckla dem. I Avesta äger han fyra fastigheter bland annat Cityhuset där en ny hyresgäst ska flytta in och öppna en livsmedelsbutik.
Foto: Mikael Eriksson

Satsar på fastigheter som går att utveckla

AVESTA z Fastighetsägaren Jonas Almqvist etablerade sig för ganska så precis ett år sedan i Avesta. Detta då han köpte fyra fastigheter i ett paket. Utveckling är det som driver honom.

Vissa samlar på frimärken, andra på bilar. Jonas Almquist verkar ha hittat en egen nisch – affärsfastigheter. Han köper fastigheter där han ser att det finns en potential, men han köper inte för att senare sälja utan för att utveckla dem.
– Jag ser det långsiktigt, säger han.
– Köper man rätt går det att förädla och öka värdet på fastigheten.
Han har förebilder som huvudägaren i fastighetsbolaget Klövern, Rutger Arnhult, och finansmannen Sven-Olof Johansson.

Det hela startade en gång i tiden med att han tillsammans med bror, mor och far drev Preem-macken i Morgongåva. I Sala drev han under tio års tid ett eget gym, och när ägaren till fastigheten där han hyrde sin lokal ville sälja fick Jonas frågan och tackade ja. På den vägen har det sedan blivit.
– Men det tog lång tid innan jag köpte nästa, säger han.

Närmare bestämt tio år, men sedan har det rullat på och köpen blivit fler. Framför allt är det Sala som varit basen för honom. För ett år sedan klev han in på fastighetsmarknaden i Avesta. Då kunde han till slut få köpa den fastighet efter Kungsgatan som han under fyra, fem års tid försökt att förvärva. Under tiden hade fastigheten bytt ägare ett antal gånger och det slutade med en konkurs för den förre ägaren. Då öppnade sig möjligheten för Jonas.
– Det blev en komplicerad affär.

Med på köpet fick han ytterligare tre fastigheter, förutom den där Team Sportia tidigare låg och där numer Mixa Outlet finns så äger Jonas AT-huset, Cityhuset och en hyresfastighet. Den senare vill han dock avveckla.
– Lägenheter är inte min grej, säger han.

Han medger att det går lite tyngre i Avesta än i Sala, men lokalerna fylls på med nya hyresgäster. I Cityhuset är samtliga affärslokaler uthyrda. Inom en snar framtid kommer där att öppnas en ny livsmedelsbutik. Lokalen är på 1000 kvadratmeter och Jonas säger att den som öppnar är en person med anknytning till Avesta och som kommer att ha både svenska och utländska matvaror. Och i den tomma lokalen intill Mixa ska ett café snart öppna.

Under samtalet med Jonas förstår man ganska snart att det under ytan bubblar fullt med nya idéer och tankar på verksamheter och kommande fastighetsköp.
– Avslöjar man sina planer har man ju ett sämre förhandlingsläge, säger han och skrattar.
På frågan vad det är som driver honom svarar han att det nog handlar om att bevisa att det går att tänka lite annorlunda och att våga.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 13 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS