ANNONS

Säterstampen i dess traditionella form kommer inte att genomföras i Säter i år heller på grund av osäkerheten med pandemin och hur det går med vaccinationerna.
Foto: Foto: Arkiv

Säterstampen ställer om

Det blir ingen Säterstamp i traditionell mening i år heller på grund av pandemin. Men ordföranden Tyge Olsson hoppas ändå att det kan bli en helg som engagerar Säterborna.

– Vi fick lite idéer i fjol som vi kommer att utveckla i år, säger han.
Säterstampen brukar locka tusentals till Säter i augusti varje år. Förra året ställdes det traditionella evenemanget in och så blir det även i år på grund av osäkerheten runt pandemin och vaccineringen.
Föreningen lyckades ändå få till en “självgående” stadsvandring i fjol.
– Husägarna öppnade sina gårdar så att folk kunde komma in och titta på trädgårdarna, se på foton och så hade vi tryckt upp affischer med information, berättar Tyge Olsson som är ordförande i kulturföreningen Säterstampen.
En idé var också att filma små sketcher med nyhetsrapporter om vad som hände för hundra år sedan i Säter, Sverige och världen och lägga ut i sociala medier. Det visade sig inte vara det lättaste att genomföra tekniskt, men i år kommer föreningen att få hjälp av EDE film i Säter med inspelning och klippning.


– Jag har gått igenom Säters tidning från 1921 och håller på att sovra i materialet, berättar Tyge.
Det handlar bland annat om första valet då kvinnor fick rösta och om att äktenskapsbalken ändrades så att kvinnor blev myndiga. Och om vad som hände i Säter för hundra år sedan.
– Det är lite lika som i dag, att man bråkar om vad som ska göras och inte, säger Tyge Olsson och skrattar.
Säterstampen arrangeras den 7-8 augusti i år. Nästa år, 2022, blir det 25-årsjubileum för evenemanget och då hoppas ordföranden att det kan genomföras på riktigt igen. Men han tror också att de digitala inslagen blir kvar i någon form.
– Det är ändå något positivt som corona fört med sig, att vi har lärt oss att utnyttja det digitala mediet bättre, säger han.
En annan förhoppning är att föreningen ska kunna växa.
– Vi hoppas innerligt att vi kan få fler medlemmar som kan engagera sig i att dyka ned i Säters stads historia och göra vår stad synlig för den breda allmänheten, säger Tyge Olsson.
Säter Nostalgic club har också beslutat att ställa in sitt traditionella arrangemang Nostalgidagarna i sommar.
“Vi tycker självklart att det är jättetråkigt och så snart det är som vanligt igen så vill vi gärna ordna Nostalgidagar i Säter”, skriver styrelsen på sin Facebooksida.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS