Göran Gustafsson, Jon Bodin och Kurt Fosselius är glada över att kunna ge ut Sätersmeden igen, efter att skriften tvingats till ett uppehåll i fjol på grund av pandemin. “Vi är stolta över vår skrift”, säger Kurt Fosselius, ordförande i Säters hembygdsförening.
Foto: Pär Sönnert

Sätersmeden ges ut på nytt efter pausen: “Äntligen är vår älskade smed tillbaka”

SÄTER I fjol fick utgivningen av Sätersmeden ställas in, på grund av coronapandemin. Nu har dock Säters hembygdsförening återigen producerat en årsskrift, som släpps lagom till julmarknaden vid första advent. “Vi är väldigt stolta över vår skrift”, säger Kurt Fosselius, ordförande i föreningen.

Sedan 1993 har Säters hembygdsförening, med ett undantag, årligen gett ut Sätersmeden, en skrift om gamla Säterprofiler och historiska händelser. Undantaget var, givetvis, i fjol då pandemin satte käppar i hjulet.
– Äntligen är vår älskade smed tillbaka, efter två års tystnad, säger Kurt Fosselius.

I Sockenstugan i Säter finns de tidigare upplagorna av Sätersmeden. Foto: Pär Sönnert

Skriften finns till försäljning i Sockenstugan under julmarknaden den 28 november, då Sockenstugan även har öppet hus.
– Det ska vara en liten “happening”, det så kallade släppet. Vi trycker upp skriften i 150 exemplar. Det finns efterfrågan både från Säterbor och från utflyttade, säger Kurt Fosselius.
– Och smeden säljs även på ett par andra försäljningsställen i Säters kommun, påpekar Göran Gustafsson, ledamot i Säters hembygdsförening.

Är det inte svårt att hitta saker att skriva om år efter år?
– Nejdå, inte alls. Det finns mycket att berätta. Och en del återkommer, med nya vinklar. Det är många som hör av sig och vill bidra med historier, berättar Kurt Fosselius.
– En väldigt gammal sak som vi har skrivit om är Barbro Stigsdotter, som var gårdsfru på Ornässtugan och som finns med i berättelsen om hur Gustaf Vasa undkom danskarna via dasset. Hon är född i Jönshyttan och då pratar vi tidigt 1500-tal så det är ett tag sedan, säger Jon Bodin, som är vice ordförande i Säters hembygdsförening.

En av bilderna som pryder Sätersmedens omslag föreställer rivningen av “Nian”, en av vårdavdelningarna på Säters sjukhus, vilket skedde på 1970-talet. Foto: Okänd

En något nyare sak i årets skrift är från 1970-talet då byggnader på sjukhusområdet revs.
– Vi har en bild på förstasidan i årets Sätersmed på när “Nian” sprängs, berättar Jon Bodin.
– Det går ju även att fördjupa sig i olika ämnen, som med Säters sjukhus, säger Göran Gustafsson.

I årets skrift återkommer Leif Olofsson med del två i sin serie om hur gatunamnen i Säter kommit till.
– Vi slår mycket i gamla arkiv, för att hitta information. Men sedan frågar vi folk som vet och som minns gamla saker. För några år sedan skrev vi om Christina Jaako, som var den allra första Säterjäntan. Hon kröntes av Lennart Hyland 1958, säger Kurt Fosselius.

På sida 38 i årets Sätersmeden går det att läsa om Jönses gammelstuga. Bildtexten lyder: “Den gamla kyrkvärden och häradsdomaren Jönses Erik Jansson (1850-1935) vid dörren. Han har gett namn till Jöns Eriks väg”. Foto Karl Erik Forsslund, 1926

Även om årets skrift är färdig så har hembygdsföreningen redan börjat fundera på nästa års skrift.
– Arbetet är som mest intensivt på hösten, tills det är tryckt och klart. Skriften är på runt 40 sidor men som mest har den varit på ett 60-tal sidor. Vi har extremt många bilder med i årets Sätersmed. Bilderna hittar vi i olika arkiv och många får vi använda av privatpersoner, säger Jon Bodin.

Centralvägen, nuvarande Vedgårdsvägen, på Säters hospital för cirka 100 år sedan. Bild hämtad från Mentalvårdsmuseets bildsamling. Foto: Okänd, cirka 1920

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 48, 2021.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS