ANNONS

14-åriga Max Törnqvist har lagt sista handen vid lucka nummer elva på Elfdalsvägen 3. “Jag har satt dit lite minioner, lego och stormtroopers för att det ska vara kul för barn”, säger Max.
Foto: Karin Diffner

Säterborna bjuder på lucköppningar

När den traditionella julmarknaden ställdes in satsade Säter på flera andra adventsaktiviteter. Bland annat bjuder Säterborna på lucköppningar i sina egna fönster.

– Det är en kul idé och ett bra sätt att få med sig sina barn ut på en promenad, säger Katarina Gustâv som gärna pyntar upp både hemma och på jobbet.

Även om det inte blev någon klassisk julskyltning så har Säterborna kunnat rösta på finaste skyltfönstret som vanligt. I år uppmanade kommunen via Jul i Säter invånarna att också pynta sina fönster som en julkalender där en lucka öppnas varje dag.
– Vi är tacksamma för dem som ställer upp med sina fönster, säger kommunikationschefen Marie Palm.

En av dem som gärna deltar är Katarina Gustâv som har inredning både som hobby och som deltidsjobb i det egna företaget KG Style.
– Det är kul att kunna göra fint och något för barnen, något som gör att de stannar upp och tittar, säger hon.
Hemma på Elfdalsvägen har hon fått hjälp med lucka nummer elva av sin son Max Törnqvist. Katarina gjorde grunden och 14-åriga Max fick uppdraget att göra det extra roligt för barn.
– Fönstret är i en svart-vit stämning men med lite färgglada saker och så har jag satt dit lite minioner, lego och stormtroupers för att få mer barnkänsla, förklarar Max.

Vad tycker du om att folk kommer hit och tittar på ert hus?
– Det är bara roligt.
Katarina har även skyltat upp alla fönstren hos Säters Färg där hon också jobbar. Ett av fönstren har deltagit i julskyltningstävlingen. Det har en lite mer sober och diskret hörna med vita detaljer medan den andra är mer barnslig, färgglad och med rörliga detaljer.
– Det ska vara mycket att titta på och hända något.

Har du något sista minuten-tips för dem som inte har julpyntat än?
– Ta extra mycket av allt. Det finns ju de som inte gör något alls och tycker att julen är inställd i år, men jag tycker man ska satsa extra mycket just därför, säger Katarina Gustâv.
Förutom lucköppning och julskyltning finns också möjlighet till konstspaning i skyltfönster på biblioteket och i outlethuset hos Lidéns möbler.
En annan nyhet för i år är nya ljusinstallationer i innerstaden och marschallpromenaderna från Rådhustorget ut mot Ljustern som blivit en riktig succé, enligt arrangörerna. Promenaderna pågår varje lördag och söndag i advent från klockan 15.00.

Julskyltningstävlingen vanns av mig & alice följt av Annas hembageri och på tredje plats Säters färg.
– Det har varit ett stort engagemang i tävlingen som i år varit digital, säger Josefin Enström, näringslivschef.
Totalt röstade 258 personer. Tre av dem vinner 500 kronor att spendera hos butikerna i stan.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS