Säterbor erbjuder en blick i backspegeln

Björn Grunewald, Säterstampen, Jon Bodin, Säters hembygdsförening, Karin G Hästö, kultursekreterare, och Tyge Olsson, Säterstampen, samlar alla goda krafter i Säter.
Foto: Thomaz Andersson
SÄTER. Historien upprepar sig. En vecka har med åren blivit drygt två. Säterborna är stolta över att visa upp sin stad.

Under två veckor i början av augusti erbjuds möjligheter att ta en rejäl titt i backspegeln. 1918 är året som gäller för denna upplaga av Historisk vecka.
Kultursekreterare Karin Hästö finslipar på sin dramatisering av den verklighet som rådde för hundra år sedan.
– Jag är uppe i 40 minuter nu, det kan bli mer, skrattar hon.

Historien omfattar många dystra avsnitt. Svåra tider rådde i skuggan av ett världskrig och spanska sjukan tog många människoliv.
– För Säters stad var det också en tid av utveckling. Vatten- och avloppsnät anlades och sjukhuset som byggts några år tidigare fick en allt större betydelse, konstaterar Hästö.

Som brukligt är omfattar arrangemanget sång, dans, teater, föredrag, knallar, vandringar och utställningar.
Arkhyttans byförening står bakom en av årets nyheter då kraftstationen visas upp på sin hundrade födelsedag. Öppna gårdar, boksläpp och en visning av kyrksilvret är några av de andra nya inslagen.

Kulturföreningen Säterstampen och Säters hembygdsförening ansvarar för att samla alla goda krafter och kommunen hjälper till att betala notan.

Publicerad i Annonsbladet vecka 30 2018.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA. Årets konstrunda hyllar Avesta 100 år, och har därav fått namnet 100-års rundan. Ett rekordstort antal konstnärer deltar och bjuder in till öppna ateljéer runt om i Avesta.
HEDEMORA. "Herr Strindberg, fröken Monroe och Jag" är titeln på Olle Johanssons senaste bok. Den innehåller dikter och noveller som han skrev under åren 1980 till 2000.
HORNDAL. Musikalen Annie sätts nu upp i Kulturforum i Horndal. 15-åriga Felicia Larsson har huvudrollen som barnhemsbarnet Annie. Hennes motspelare är Jonas Ek.