ANNONS

Garpenbergs grukapell och bruk valdes in som ett av Dalarnas sju underverk.
Foto: John Leander

Säter och Garpenberg – underverk i Dalarna

HEDEMORA/SÄTER Dalarnas museum utlyste en tävling i somras där Dalarnas sju underverk utsågs via omröstning. Bland de sju återfinns Säterdalen och Garpenbergs gruvkapell.

Att skaka fram Dalarnas alldeles egna sju underverk är ett projekt som har till syfte att ”samla och synliggöra sådant som är vackert, intressant, spännande, imponerande, charmigt eller bara konstigt” i landskapet Dalarna. Vilket betyder ungefär ”allt som kan rymmas under (den högst subjektiva) rubriken ”underverk””.

Så beskrivs det av Dalarna museum som har velat engagera allmänheten i att hitta gömda pärlor, sprida kunskap och utöka Dalarnas besöksmål.
Många bidrag har presenterats. Både natur- och kulturmiljöer. Till sist gallrades sju ut och två av dem finns i Säter respektive Hedemora kommun.

I Säter är det Säterdalen som fått underverksstatus. Dels för sitt unika halvmilslånga ravinsystem, som skär igenom ett annars platt jordbrukslandskap, dels för sina gamla brukslämningar och dels också för sin folkpark och turistfäbod.
I Hedemora är det Garpenbergs gruvkapell och bruk som utgör underverket, med sin bruksmiljö och uråldriga gruvdriftshistoria, som sträcker sig tillbaka till omkring 375 för vår tideräkning. Gruvkapellet, som är ett byggnadsminne, är en timmerbyggnad från 1600-talet, det enda bevarade i sitt slag.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS