ANNONS

Sara Brannäs är uppvuxen i Arvslindan i Gagnefs kommun. Hon gör musik under artistnamnet Filiz, vilket även är hennes mellannamn, och tidigare i år släppte hon albumet “Flesh From My Bones”. Härnäst väntar en turné i Ryssland för Sara.
Foto: Milkdrop Studios

Sara blickar österut – turnerar i Ryssland

ARVSLINDAN 2018 debuterade hon med EP:n “The Rest Is Secret”, vilket följdes av albumet “Flesh From My Bones”. Härnäst väntar en turné i Ryssland för Sara Filiz Brannäs.

I dagarna bär det av österut för Sara Brannäs, som gör musik under artistnamnet Filiz, vilket även är hennes mellannamn. Hon är inbokad på en turné med flera spelningar i Moskva och St Petersburg.
– Och på vägen dit stannar vi i Lahtis i Finland där jag ska spela på en festival. Det är första gången som jag spelar utomlands, berättar Sara Brannäs, som är uppvuxen i Arvslindan i Gagnefs kommun.

Hon är född i Stockholm och flyttade till Arvslindan lagom till att hon skulle börja i sjunde klass.
– Jag bodde kvar i Arvslindan tills jag var 21, 22 och sedan flyttade jag till Stockholm igen, säger Sara Brannäs som har lett flera körer och är med i Tensta Gospel Choir.

Hur kommer det sig att du ska turnera i just Ryssland?
– En av producenterna på skivbolaget som jag är knuten till är bosatt i Ryssland. Och vi har fått mycket respons från just Ryssland på min musik. Därför ville vi visa upp mig för den ryska publiken, berättar Sara Brannäs.
Hon fortsätter:
– Det känns lite läskigt men även jättekul och spännande. Det är lätt att ha förutfattade meningar om Ryssland och de som styr landet men jag har upplevt att min musik har landat hos många ryssar och det kanske finns ett behov av den typen av texter och musik.

Sara Brannäs tror att det är hennes texter och elektroniska sound som lockar många ryska lyssnare.
– Jag skriver många låtar om kvinnlig och sexuell frigörelse och det är nog det som lockar i länder där man inte får vara regimkritisk. Sedan tror jag att de tycker att det är kul med en svensk artist, någon som kommer utifrån, säger hon.

Spelningarna kommer att hållas på väldigt varierade platser.
– Det blir en klubbspelning och så ska jag uppträda i en smedja. Dessutom har jag fått kontakt med ett par feministiska nätverk som ska ordna spelningar åt mig, säger Sara Brannäs.

Hennes musik har även fått uppmärksamhet på hemmaplan, av musikjournalisten Per Sinding-Larsen.
– Han har musikprogrammet “PSL” på SVT Play där han kommer att visa videon till “Flesh From My Bones” från den 3 september. Det känns verkligen som ett erkännande. Jag gör musik för min egen skull, det är en ventil för mig att få ur mig tankar och känslor, och då är det extra kul att någon blir berörd av det, säger Sara Brannäs.

Hon vill passa på att tacka Dalapop, som drivs av Musik i Dalarna, för allt stöd.
– Det är tack vare dem som jag får möjligheten att åka till Ryssland. Dalapop gör ett så viktigt jobb för popmusiken i Dalarna, berömmer Sara Brannäs.

 

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge/Gagnef) vecka 36 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS